Zavřít reklamu

John Giannandrea, senior viceprezident společnosti Apple pro strategii strojového učení a umělé inteligence, minulý týden vystoupil jako svědek v probíhající antimonopolní žalobě ministerstva spravedlnosti proti společnosti Google. Během své výpovědi Giannandrea konkrétně poukázal na málo známou novou funkci v systému iOS 17, která se týká výchozího vyhledávače iPhonu.

Společnost Apple je jedním z účastníků žaloby ze strany ministerstva spravedlnosti, která zkoumá, zda společnost Google nezneužívá svého postavení v odvětví vyhledávačů. Tentokrát ale Apple není v pozici obžalované strany – mnohamiliardová dohoda o výchozím vyhledávači mezi ní a společností Google je nicméně jedním z klíčových aspektů soudního řízení.

Google platí společnosti Apple miliardy dolarů ročně za to, aby si udržela status výchozího vyhledávače v iPhonech, iPadech a na Macích. Ministerstvo spravedlnosti se ale domnívá, že tato dohoda může hrát klíčovou roli v celkovém zneužívání pozice společnosti Google v odvětví vyhledávání. Jak uvedla agentura Bloomberg, během čtvrtečního a pátečního slyšení Giannandrea poukázal na to, že v operačním systému iOS 17 bylo přidáno nové nastavení, které uživatelům umožňuje zvolit si ve svých zařízeních dva různé výchozí vyhledávače. Jedno z nastavení je určeno pro běžné prohlížení v prohlížeči Safari, zatímco nová druhá možnost je určena speciálně pro anonymní prohlížení.

Pro obě tato nastavení je stále výchozím vyhledávačem Google. Rozdíl je v tom, že v iOS 17 mají uživatelé k dispozici další výhodnou možnost, která umožňuje nastavit různé výchozí hodnoty pro oba režimy procházení v rámci Safari. Uživatelé mají na výběr mezi službami Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo a Ecosia.

Giannandreaova výpověď má podle některých pro zmíněný případ zvláštní význam. Před nástupem do společnosti Apple v roce 2018 pracoval Giannandrea osm let ve společnosti Google a zastával funkci senior viceprezidenta společnosti pro inženýrství v oblasti vyhledávání. V rámci případu mají dále vypovídat také Eddy Cue a Adrian Perica. Společnost Apple sice tvrdila, že není nutné, aby Cue, Giannandrea a Perica v případu vypovídali, ale soud s tím nesouhlasil.

Dnes nejčtenější

.