Zavřít reklamu

Společnost Apple začala varovat ruské novináře, že se stali potenciálním cílem útoků pomocí špionážního softwaru Pegasus, který vlády používají k hackování a sledování jablečných smartphonů.

Pegasus je dobře známý tím, že je nástrojem vlád a vyšetřovacích orgánů po celém světě pro tajné sledování aktivit zájmových osob, včetně aktivistů a novinářů. Podle deníku New York Times společnost Apple aktivně rozesílá novinářům a pracovníkům médií ruských zpravodajských agentur oznámení, že se stali terčem „státem sponzorovaných hackerů“. Zprávy z minulé středy uvádějí, že společnost Apple varovala před možným státem podporovaným útokem na vydavatelku ruské exilové publikace Meduza Galinu Timčenko. iPhone Timčenkové byl infikován v Německu jen dva týdny poté, co Rusko v lednu noviny označilo za „nežádoucí organizaci“.

O něco později, ve čtvrtek, se bývalý redaktor časopisu Current Time Jevgenij Erlich na sociálních sítích svěřil, že obdržel stejné varování. O obdržení stejného varování informovali i Maria Epirfanova a Jevgenij Pavlov z listu Novaja Gazeta Europe. Společnost Apple skutečně rozesílá upozornění na hrozby od státem podporovaných útočníků, a provozuje stránku podpory, kde vysvětluje, o jaké hrozby se jedná a co mají uživatelé udělat, aby si zablokovali své účty.

Navzdory mezinárodní kritice Pegasu i jeho vývoji skupinou NSO se na nástroji nadále pracuje, a Pegasus se tak využívá ke sledovacím účelům. V květnu se tvrdilo, že se terčem Pegasu staly minimálně desítky obětí v Arménii, což se stalo prvním zaznamenaným případem využití špionážního softwaru pro iPhone ve vojenském konfliktu.

Dnes nejčtenější

.