Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi klienty Ferrari, pak vám stejně jako mě během včerejšího večera dorazil poměrně nepříjemný email. Ferrari v něm s politováním informovalo o kybernetickém incidentu, jak sama společnost problém nazývá. Během něj se dostali útočníci do systémů Ferrari a dokázali získat omezený počet dat. Ferrari tvrdí, že provedlo vnitřní vyšetřování, které neproukázalo odcizení žádných platebních údajů ani jiných platebních informací, stejně jako údaje o vlastněných nebo objednaných datech.

Ferrari data leak

Ferrari dále uvádí, že je útočníci kontaktovali a požadovali vyplacení finanční odměny za vrácení zákaznických dat. Podle zásad Ferrari však není možné zaplatit, protože by došlo k podpoře trestné činnosti a tím by bylo útočníkům umožněno v jejich jednání pokračovat. Ferrari na základě žádosti o výkupné prověřilo pravost dokumentů a bohužel se ukázalo, že k úniku dat skutečně došlo. Celou věc tak předalo na policii a na další úřady.

ferrari

Zajímavé je, že Ferrari vlastně tvrdí, že nic významného neuniklo, protože právě informace o vozech, které lidé vlastní nebo mají objednané spolu s platebními údaji jsou to nejdůležitější. Na druhou stranu mezi zákazníky Ferrari patří i nejvýznamnější lidé na světě a jakékoli jejich osobní údaje lze zneužít. Ferrari se dopisem vlastně jen omluvilo za incident a tvrdí, že udělá vše, aby si znovu získalo důvěru svých zákazníků. Vzhledem k tomu, že ani nenabádá ke změně přihlašovacích údajů, je patrné, že došlo k úniku spíše fakturačních nebo systémových dat, nikoli dat ze systémů, kam se zákazníci běžně přihlašují.

ferrari modena factory

Dnes nejčtenější

.