Zavřít reklamu

Minulý rok, s vydáním systému iOS 15, přišel Apple mimo jiné s funkcí Živý text, která dokáže rozpoznat text na jakémkoliv obrázku či fotce s tím, že jej následně převede do takového formátu, ve kterém s ním můžete pracovat. Takový text pak můžete jednoduše označit, a poté kopírovat, vyhledat, překládat apod., naprosto stejně jako s jakýmkoliv jiným textem, který byste zobrazili třeba na webu či v nějaké aplikaci. Kalifornský gigant má ve zvyku nové funkce vždy v dalším roce pořádně vylepšovat a Živý text není výjimkou. I přesto, že tato funkce stále nepodporuje českou diakritiku, tak ji využívá nespočet uživatelů. Pojďme se na hlavní vylepšení Živého textu v iOS 16 podívat.

Jak v iOS 16 využít Živý text ve videu

Doposud uživatelé mohli Živý text využívat pouze na obrázcích a fotkách, v novém iOS 16 jej však lze konečně využít také ve videích. Pokud jste se tedy někdy ocitli v situaci, kdy jste ve videu potřebovali rozpoznat nějaký text, tak už konečně nemusíte pořizovat snímek obrazovky, který byste následně nechal funkcí Živý text „prohnat“ v nativní aplikaci Fotky. Postup pro využití ve videu je tedy následující:

  • Prvně je nutné, abyste si video, ze kterého chcete vzít text, našli a otevřeli.
  • Následně si ho v konkrétním místě, kde se text nachází pozastavte.
  • Jakmile tak učiníte, tak si text přibližte a připravte tak, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Poté už jen stačí, abyste klasickým způsobem text ve videu prstem označili.
  • Dále už jen stačí text klasicky zkopírovat, vyhledat, přeložit apod.

Výše uvedeným způsobem je tedy možné na vašem iPhonu s nainstalovaným iOS 16 využít Živý text ve videích. Musíme však zmínit hned několik věcí, abyste věděli o této funkci vše. Primárně je možné Živý text ve videu využít pouze v nativním přehrávači, který lze spustit třeba ve Fotkách, Safari či v jiných nativních aplikacích. Například v YouTube tak Živý text nebudete schopni využít. Mimo to samozřejmě i nadále platí, že je Živý text k dispozici jen na iPhone XS a novější, a to z toho důvodu, jelikož starší modely nepodporují potřebný Neural Engine. V některých aplikacích se pak může postup pro využití Živého textu lehce lišit – například budete muset klepnout na ikonu funkce apod., princip je však pořád stejný.

Dnes nejčtenější

.