Zavřít reklamu

Apple se u svých iPhonů v poslední době zaměřuje především na vylepšování fotosoustavy a u nejnovějšího iPhonu 14 Pro (Max) došlo k vylepšení opravu významnému. Samozřejmě jsme se dočkali také několika dalších skvělých novinek, které rozhodně stojí za to, mnoho jedinců však sahá po novém iPhonu také hlavně z důvodu opravdu velmi kvalitních fotoaparátů. Základní specifikace fotoaparátů nového iPhonu 14 Pro (Max) si samozřejmě můžete prohlédnout jednoduše, jsou tady však určité zajímavosti, o kterých se jen tak nedočtete. V tomto článku se tak společně podíváme na 5 zajímavostí o fotoaparátu iPhone 14 Pro (Max), které se hodí znát.

48 MP klasicky nevyužijete

iPhony se dlouhou dobu spoléhaly na fotoaparáty s rozlišením 12 MP. U nejnovějšího iPhonu 14 Pro (Max) však Apple nasadil zbrusu nový hlavní fotoaparát, který má rozlišení 48 MP. Tato změna je opravdu obrovská a mnoho jablíčkářů se z ní těší. Je ale nutné zmínit, že pokud byste opravdu na iPhonu 14 Pro (Max) chtěli fotit do rozlišení 48 MP, tak musíte formát přepnout do ProRAW. Klasické fotky v rozlišení 48 MP tedy do formátu JPG či HEIC bohužel oficiálně nepořídíte. Pokud byste o to vyloženě stáli, tak je nutné sáhnout po nějaké aplikaci pro fotoaparát od třetí strany – zmínit můžeme třeba Halide, která zmíněnou funkci podporuje. Prozatím není jasné, zdali se Apple umoudří a provede změnu.

iPhone 14 pro fotoaparat

Filmařský a akční režim

Součástí iPhonů 13 (Pro) a novějších je filmařský režim, který je však velmi náročný. A není se čemu divit, jelikož po pořízení můžete zpětně v režimu úprav měnit ostření, což se zdá jako sci-fi. Z toho důvodu bylo natáčení ve filmařském režimu u „třináctek“ omezeno na 1080p při 30 FPS, což v některých případech z hlediska kvality nemuselo vyhovovat. Nebyl by to však Apple, kdyby u nových „čtrnáctek“ nepřišel s vylepšením, díky kterému můžeme ve filmařském režimu natáčet až v rozlišení 4K při 30 nebo 24 FPS. Kromě toho přišel Apple také s akčním režimem, který nabídne skvělou stabilizaci při natáčení akčních záběrů.

Omezení u 128 GB varianty

S příchodem iPhonů 13 Pro (Max) se uživatelům naskytla možnost natáčení do formátu ProRes, což je profesionální formát přímo od Applu. Vzhledem k tomu, že se jedná o profesionální formát, tak jediná minuta videa v ProRes může zabírat v úložišti klidně stovky megabajtů místa. Z toho důvodu se Apple u 128 GB variant iPhonů 13 Pro (Max) rozhodl pro omezení kvality ProRes, a to na 1080p při 30 FPS, namísto 4K při 30 FPS u variant s větším úložištěm. Je důležité zmínit, že naprosto stejně to platí i u iPhonů 14 Pro (Max). Pokud tedy chcete využít natáčení v ProRes na maximum, je nutné sáhnout po variantě s úložištěm alespoň 256 GB. Upřímně nechápu, proč Apple stále ponechal základní úložiště 128 GB, když navíc způsobuje takové znevýhodnění – snad se příští rok konečně dočkáme posunutí základního úložiště na 256 GB.

Lepší možnosti přiblížení

Díky zbrusu novému 48 MP hlavnímu fotoaparátu přišel Apple u iPhonů 14 Pro (Max) také s novou možností přiblížení, a to bez nutnosti využití teleobjektivu. Konkrétně můžete s hlavním širokoúhlým objektivem využít 2x optický zoom, a to právě díky vysokému rozlišení. Při nastavení 2x přiblížení dochází k tomu, že se využije 12 MP uprostřed senzoru, takže dochází k jakémusi „ořezu“ fotografie. Ta však žádným způsobem neztratí na kvalitě – nejedná se tudíž o obyčejné digitální přiblížení. Pokud byste chtěli 2x optický zoom využít, stačí v režimu Foto klepnout níže na tlačítko 2x. Pokud klepnete na tlačítko 3x, aktivuje se teleobjektiv, tlačítko 0.5x pak aktivuje ultra-širokoúhlý objektiv.

iphone 14 pro přiblížení fotoaparát

Kvalitnější LED dioda

LED dioda sice není přímo součástí fotoaparátů, rozhodně s nimi ale souvisí. I tu Apple u nových iPhonů 14 (Pro) vylepšil, a to vskutku zásadně. Nově totiž svítilna, potažmo blesk, využívá hned devět LED diod, díky kterým má být až 2x silnější. Ať už tedy budete potřebovat pořádně osvítit scénu při focení, popřípadě pokud zrovna půjdete v noci na toaletu nebo budete něco hledat, tak si můžete být jistí tím, že se na LED diodu nových „čtrnáctek“ můžete spolehnout.

Dnes nejčtenější

.