Zavřít reklamu

Apple se nijak netají tím, že v App Storu dlouhodobě nastavuje přísná pravidla, aby byl pro uživatele tento online obchod s aplikacemi bezpečným místem. Svědectví uživatelů nicméně opakovaně dokazuje, že se to příliš nedaří, a o scamy v App Storu není bohužel nouze. Jak je rozpoznat a jak se jim vyhnout?

Nespoléhejte plně na hodnocení

Dobré hodnocení v App Storu je samozřejmě jedním z důkazů, že se jedná o kvalitní aplikaci, ovšem za určitých podmínek. Plný počet hvězdiček zkrátka není u všech aplikací totéž. Aplikace s průměrným hodnocením 4,7 hvězdičky může na první pohled působit jako důvěryhodnější než aplikace s průměrným hodnocením 1,7 hvězdičky, ne ke každému hvězdičkovému hodnocení je připojena písemná recenze, a někteří tvůrci neváhají si „plnohvězdičková“ hodnocení zkrátka koupit. Pokud má aplikace desítky tisíc pětihvězdičkových hodnocení, ale spoustu špatných slovních recenzí, je lepší se mít na pozoru, byť by pětihvězdičková hodnocení převažovala.

Využijte zkušební dobu

Některé aplikace vypadají skvěle, zatímco s jejich fungováním už je to o poznání horší. Dobrým způsobem, jak vyzkoušet, zda aplikace stojí za to, je využít zkušební dobu. Většina vývojářů to moc dobře ví, takže i když nabízí plnou verzi aplikace za předplatné nebo jednorázový poplatek, je pro ně samozřejmostí pustit do App Storu také základní, bezplatnou verzi své aplikace, díky které si uživatelé mohou být jisti, že nekupují zajíce v pytli. Aplikacím, za které se musí okamžitě platit (často nemalé částky), a přitom se nejedná o zavedená jména z dílen známých vývojářů, se pokuste spíše vyhnout – obzvlášť v případě podezřele lákavých nových titulů.

Pročítejte hodnocení. Pečlivě.

V jednom z předchozích odstavců tohoto článku jsme zdůraznili důležitost četby slovních hodnocení. Podobně jako v případě hvězdičkových hodnocení si ale mohou někteří vývojáři podvodným způsobem zajistit pozitivní slovní hodnocení. Zkontrolujte, zda slovní hodnocení nevypadají podezřele, například jako kdyby byla psaná podle stejné šablony, nebo zda nepřibyla hromada podobných hodnocení ve stejnou dobu. Pokud si chcete udělat opravdu podrobný průzkum, nebojte se zadat do Googlu název dané aplikace ve spojení s klíčovými slovy typu „review“.

Prohlédněte si proměnu loga App Store v průběhu času:

Uvažujte střízlivě

Spousta aplikací slibuje věci, které zkrátka nejsou technicky proveditelné. Je asi logické, že aplikace, která vám slibuje, že vám přes fotoaparát vašeho iPhonu ukáže kolemjdoucí lidi bez oblečení, asi nebude vážně míněná. Podobně byste se ale měli zamyslet i u aplikací, které slibují měření teploty nebo krevního tlaku přes fotoaparát iPhonu a podobné funkce z oblasti sci-fi. V lepším případě vám takováto aplikace neposkytne požadovanou službu, ale vydělá ze zobrazení reklam. V horším případě z vás přes nákup v aplikaci vyláká peníze za něco, co vlastně není skutečné.

Dnes nejčtenější

.