Zavřít reklamu

Ceny energií překračující historická maxima v kombinaci s cenami hardware nutného pro těžbu kryptoměn a propadem hodnoty samotných kryptoměn jsou nebezpečným koktejlem pro společnosti zaměřené na jejich těžbu. Problémy se nevyhnuly ani jedné z největších společností na těžbu bitcoinů Stronghold Digital Mining, která byla nucena prodat rovnou 25 000 svých strojů na těžbu Bitcoinů, aby splatila dluh ve výši 67,4 milionu dolarů. Je to další důkaz toho, že minimálně v aktuální situaci je cena hardware a cena energií, které tento hardware využívá vyšší, než je návratnost v podobě vytěžených Bitcoinů a dalších kryptoměn.

Za posledních šest měsíců klesla hodnota trhu s kryptoměnami 59% své hodnoty a těžit se již v podstatě nevyplácí. Společnost Stronghold nadále vlastní 16 000 těžebních zařízení, které spotřebovávají 50 až 55 megawattů energie. Více než polovinu všech svých strojů však musela společnost již prodat a v prodeji jí následují další firmy. Ty se často snažily využívat takzvanou špinavou energii z uhelných elektráren nebo dalších neekologických zdrojů, které se však již ve většině zemí světa začínají zakazovat a firmy tak musejí přecházet na dražší energii, což se jim přestává vyplácet.

Společnosti jako je Stronghold Digital Mining nyní doufají, že přečkají aktuální situaci a dožijí se opět chvíle, kdy klesnou ceny energií z obnovitelných zdrojů a zároveň opět stoupne hodnota vytěžených kryptoměn. Pokud nejste majiteli těchto společností nebo jejími akcionáři, ale naopak hráči počítačových her, pak tyto zprávy vítáte s úsměvem na tváři. Ceny grafických karet totiž začínají výrazně klesat. Těžba kryptoměn totiž probíhala především na grafických kartách, kterých byl doposud výrazný nedostatek právě kvůli společnostem, jenž je za cílem těžby zkupovaly po desítkách tisíc kusů.

Dnes nejčtenější

.