Zavřít reklamu

Pořídili jste si aktuálně nejnovější MacBook Air či 13″ MacBook Pro, anebo jakýkoliv jiný jablečný počítač s tím, že se jedná o váš první Mac? Pokud jste si odpověděli kladně, tak jste tady naprosto správně. Mnoho začátečnických uživatelů jablečných počítačů totiž často dělá naprosto běžné chyby, které se vyplatí znát a případně se jim také vyvarovat. V tomto článku se proto společně podíváme na 5 nejčastějších chyb, které dělají noví uživatelé Maců.

Využívání neoriginálního příslušenství

Pokud chcete zajistit, aby baterie vašeho Macu vydržela co nejdéle, a aby nedošlo k nějaké formě poškození, tak byste měli vždy využívat originální či certifikované nabíjecí příslušenství. Takové příslušenství je samozřejmě často mnohonásobně dražší, na druhou stranu ale máte jistotu toho, že s ním váš Mac bude fungovat stoprocentně a bez problémů. Navíc k tomu vám originální příslušenství k Macu také vydrží delší dobu – jen zřídka se stává, že by například adaptér či kabel přestal fungovat, jako je tomu u levného příslušenství.

Originální Apple nabíječky koupíte zde

Instalování zbytečných aplikací

Ihned po prvotním nastavení je v macOS k dispozici hned několika nativních aplikací, které jsou jednoduše skvělé. Problém je ale v tom, že uživatelé, kteří na macOS přechází z Windows, provádí automaticky instalaci aplikací třetích stran, na které jsou zvyklí – například využívání Chrome namísto Safari apod. Zvyk je rozhodně železná košile, ale pokud se vám ji podaří co nejdříve sundat, tak budete nadšeni a spokojenější. Jablečné aplikace totiž na Macích fungují nejlépe a primárně zaručí perfektní synchronizaci s vaším iPhonem či dalšími zařízeními od Applu. Jakmile nativním aplikacím přijdete na chuť, už nikdy nebudete chtít ve většině případech jiné.

Špatné udržování baterie

Kromě toho, že byste pro nabíjení neměli využívat neoriginální příslušenství, tak byste v případě MacBooku také měli zvažovat, jakým způsobem jej nabíjíte. A to z jednoduchého důvodu – baterie se totiž nejraději pohybují v rozmezí nabití od 20 % do 80 % s tím, že i mimo tohle rozmezí fungují, ale dochází k jejich rychlejšími stárnutí. Z toho důvodu se nedoporučuje mít MacBook neustále připojený k napájení, pokud jej využívat převážně jako stolní počítač. Pokud byste každopádně chtěli fixně omezit stav baterie na maximálně 80 %, tak vám k tomu mohu doporučit aplikaci AlDente. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit její funkčnost, kdy mi po její instalaci přestala rapidně klesat kondice baterie.

Zbytečné vypínání

Mnoho uživatelů je zvyklých na to, že po každodenním dokončení práce své počítače jednoduše vypínají. Ve skutečnosti na tom není nic extra špatného, a už vůbec ne u Maců, které disponují SSD a zaručují extra rychlý start. Na druhou stranu se hodí vědět, že Macy zvládnou bez restartů běžet klidně několik dlouhých týdnů, a pokud často máte nějakou rozdělanou práci, tak je rozhodně příjemnější Mac jednoduše zamknout a zavřít, než abyste zbytečně veškerý obsah složitě ukládali, a poté provedli vypnutí. A pokud byste chtěli Mac raději vypínat z důvodu šetření elektřiny, tak věřte, že mezi režimem spánku a vypnutím není prakticky žádný rozdíl, navíc k tomu Mac může i v režimu spánku provádět různé synchronizační procesy apod.

macbook_spanek_fb

Nechránění těla

Mac poznáte hned na první pohled, a to i z dálky, díky výjimečnému designu. Apple totiž již od pradávna využívá hliníkové šasi, které je elegantní a zkrátka ikonické. S ostatními laptopy se MacBooky prakticky po stránce designu nemohou rovnat. Problém je ale v tom, že zatímco u většiny ostatních konkurenčních laptopů vás nějaké poškrábání tolik mrzet nebude, tak u Macu vás to bude bolet. Z toho důvodu byste měli rozhodně zvážit zakoupení nějakého obalu či brašny, ve kterém budete zařízení v případě potřeby přenášet. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nic moc nebolí více než zvuk dopadu MacBooku na beton či jiný pevný podklad.

Ochranné obaly na MacBooky koupíte zde

Dnes nejčtenější

.