Zavřít reklamu

V současné chvíli se v App Store nachází téměř 2 miliony různých aplikací. Některé tyto aplikace jsou naprosto skvělé, jiné zase ne až tolik. Co si však budeme nalhávat, většina z nás si nejspíše nedokáže představit bez aplikací třetí strany fungovat. Pravdou každopádně je, že existuje nespočet naprosto zbytečných aplikací, které uživatelé využívají často z důvodu neznalosti iOS. Pojďme se proto v tomto článku podívat na 5 typů aplikací, které na svém iPhonu rozhodně nepotřebujete.

QR čtečky

Mezi nejčastěji stahované zbytečné aplikace patří ty, které vám zprostředkují možnost práce s QR kódy – jedná se o takzvané QR čtečky. Uživatelé si QR čtečky třetích stran stahují z toho důvodu, jelikož se přece v iOS žádné vestavěná aplikace tohoto typu nenachází. Opak je však pravdou, jelikož QR kódy lze jednoduše číst přímo v aplikaci Fotoaparát. Popřípadě si můžete nativní čtečku QR kódů přidat do ovládacího centra, a to skrze Nastavení → Ovládací centrum, kde dole v kategorii Další ovládací prvky klepněte na + Čtečka kódů.

Svítilny

Další zcela zbytečným typem aplikací, které se hojně stahují, patří svítilny. Takové aplikace se často stahovaly před mnohými léty nazpátek, aktuálně však nedávají žádný smysl. Svítilnu totiž můžete v iOS aktivovat jednoduše hned několika způsoby. Například podržením ikony v levém dolním rohu zamknuté obrazovky, skrze ovládací centrum, přes ikonu na domovské stránce apod. Níže v galerii najdete návod pro přidání ikony svítilny na domovskou stránku, popřípadě si můžete tuto zkratku stáhnout zde.

Podpisy

Už dávno jsou pryč ty doby, kdy jsme pro podepsání digitálního dokumentu museli zapínat tiskárnu a skener. Aktuálně už zvládneme prakticky všechno podepsat jednoduše přímo v našem chytrém telefonu – a nejedná se o nic složitého. Z toho důvodu se absolutně nevyplatí stahovat aplikace pro podepisování dokumentů. Vždy stačí, abyste se u souboru, který chcete podepsat, přesunuli do anotací (ikona tužky), kde pak klepněte vpravo dole na ikonu +, a poté na Podpis. Zde si stačí podpis nastavit a následně jej aplikovat.

Skenery dokumentů

V App Store se nachází opravdu nespočet různých aplikací, které slouží pro skenování dokumentů. I v tomto případě se ptám, z jakého důvodu tyto aplikace uživatelé stahují. Jakékoliv dokumenty je totiž možné velmi jednoduše podepsat přímo v rámci iOS, a to například v aplikaci Soubory. Zde se stačí přesunout do Prohlížení, kde vpravo nahoře klepněte na ikonu tří teček a z menu vyberte Naskenovat dokumenty. Tímto se ocitnete v rozhraní, kde je možné sken provést a následně jej uložit do PDF.

Antiviry

Především uživatelé, kteří na iOS přechází z Androidu, často vyhledávají všemožné antiviry. Pravdou ale je, že v rámci iOS je antivirus zcela zbytečný, a to z velmi jednoduchého důvodu. Veškeré aplikace zde totiž běží v tzv. sandbox režimu, což jednoduše znamená, že má každá aplikace svůj vlastní píseček a nemůže se dostat do písečku jiné aplikace či jádra systému. Právě díky tomu je nemožné jakkoliv operační systém iOS, potažmo iPhone, zavirovat prostřednictvím malwaru, spywaru apod. Rozhodně vás každopádně iOS neochrání proti různým podvodům apod. Pokud máte nějaký antivir stažený, tak jej určitě ihned odstraňte, jelikož je k ničemu a pouze zabírá místo a využívá baterii.

Dnes nejčtenější

.