Zavřít reklamu

Aplikace Poznámky je nedílnou součástí jablečných operačních systémů a mnoho z nás si bez nich nedokáže představit fungovat. Nativní poznámková aplikace od Applu je opravdu velmi intuitivní a jednoduchá, navíc se Apple neustále snaží ji obohacovat o nové funkce – podobně jako třeba nyní v novém iOS 16, jehož představení jsme se dočkali před dvěma týdny na letošní vývojářské konferenci WWDC22. Mezi jednu ze základních funkcí Poznámek pak patří možnost jakoukoliv poznámku uzamknout, pokud se v ní nachází nějaké citlivé informace.

iOS 16: Jak zamknout poznámku

Výše zmíněná možnost pro zamknutí poznámky je v iOS k dispozici již delší dobu. Možná se však ptáte, z jakého důvodu se tomuto postupu budeme věnovat ve spojení s iOS 16? Došlo totiž k určitému pozměnění toho, jak lze poznámku v tomto novém systém zamknout. V předchozích verzích systému bylo nutné si pro zamknuté poznámky vytvořit vlastní heslo, což pro některé uživatele nemuselo být úplně ideální. Nyní došlo ke sjednocení a poznámku lze po zamknutí odemknout využitím kódového zámku či skrze Touch ID či Face ID. Změnil se také lehce postup pro zamknutí, který je následující:

  • Prvně je nutné, abyste se na iPhonu přesunuli do nativní aplikace Poznámky.
  • Zde si pak otevřete složku a v ní poznámku, kterou chcete uzamknout.
  • Jakmile tak učiníte, tak vpravo nahoře klepněte na ikonu tří teček v kroužku.
  • V menu, které se zobrazí, pak už jen stačí klepnout na možnost Zamknout.
  • Nakonec se stačí autorizovat pomocí Touch ID či Face ID a zamknutí je hotové.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné v Poznámkách pro iPhone z iOS 16 zamknout poznámku. Nutno zmínit, že jakmile novým způsobem zamknete první poznámku, tak vám dá aplikace vědět o změnách a zeptá se vás na to, zdali chcete zamknuté poznámky přenést na nový způsob zamknutí. Nutno ale zmínit, že tímto nedojde k odemčení předem zamknutých poznámek – ty uživatel bude prvně muset odemknout původním heslem, které nelze žádným způsobem obnovit. Za mě je tato možnost sjednocení skvělá, jelikož jsem už několikrát heslo k poznámce zapomněl a musel jsem se s ní rozloučit.

Dnes nejčtenější

.