Zavřít reklamu

Pokud by se vás někdo zeptal, kdy došlo k představení aktuálně nejnovějších iPhonů 13 (Pro), tak nejspíše řeknete, že před pár týdny. Pravdou ale je, že čas neskutečně letí a aktuálně už jsme opět blíže k představení iPhonů 14 (Pro) než k loňskému vydání „třináctek“. Při této příležitosti se na internetu začíná objevovat stále více informací a úniků o chytaných jablečných telefonech a samozřejmě se jim věnujeme i my. V tomto článku se společně podíváme na celkově 5 věcí, ve kterých se bude iPhone 14 Pro (Max) nejspíše lepší oproti klasickým „čtrnáctkám“. Uvádí se, že u této nadcházející generace telefonů od Applu budou rozdíly mezi verzemi Pro a nePro největší za poslední léta, vrhněme se proto přímo na věc.

Fotoaparát

Výrobci chytrých telefonů se již po dobu několika dlouhých let předhání v tom, kdo přijde s lepším fotoaparátem. Apple je v tomto ohledu na těch nejvyšších příčkách a zcela upřímně se dá říct, že v některých oblastech fotoaparátu nemá konkurenci. Aktuálně využívá kalifornský gigant u svých jablečných telefonů už několik let fotoaparáty s rozlišením 12 MP a podle dostupných informací by se to mělo právě letos změnit. Nastoupit na scénu by měl fotoaparát s rozlišením 48 MP, který však nejspíše nabídne pouze iPhone 14 Pro (Max). Klasické „čtrnáctky“ tak nejspíše nabídnou „pouze“ 12 MP fotoaparáty.

ProMotion displej

Když Apple s příchodem iPhonů 13 Pro (Max) představil ProMotion displej, tak si mnoho příznivců odškrtnulo políčko na pomyslném seznamu funkcí a technologií, které jablečným telefonům chybí. Tento seznam už je aktuálně opravdu krátký a Apple dělá vše pro to, aby přišel s těmi nejžádanějšími funkcemi co možná nejdříve, avšak nikoliv za cenu zhoršení kvality. Pro ty méně znalé, ProMotion je technologie displeje, která nabízí adaptivní obnovovací frekvenci až o hodnotě 120 Hz. I v tomto případě je však očekáváno, že ProMotion displej u „čtrnáctek“ nabídnou opět pouze dražší modely v podobě 14 Pro a 14 Pro Max.

Čip

Již po dobu několika let nabízí iPhony ze stejné generace totožné čipy. Veškeré iPhony 13 nabízí čip A15 Bionic, veškeré iPhony 12 pak čip A14 Bionic – a takto bychom mohli pokračovat ještě několik let dozadu. Nutno však zmínit, že s příchodem iPhonů 14 (Pro) by se tato série využívání stejných čipů měla po dlouhé době přerušit. Zatímco vrcholné modely v podobě 14 Pro a 14 Pro Max nabídnou nejspíše nejvýkonnější a zbrusu nový čip A16 Bionic, tak modely 14 a 14 Max nabídnou postarší čip A15 Bionic. Zcela upřímně, obyčejný uživatel nebude schopen rozdíl mezi A16 a A15 vůbec poznat, takže se rozhodně nejedná o nějaký problém. Dojde tak k ještě většímu rozdělení Pro zařízení, které jsou určené pro profíky, od klasických nePro zařízení – podobně jako tomu je u MacBooků.

iPhone 14 Pro koncept - 5

Průstřely namísto výřezu

V horní části přední strany jablečných telefonů se již téměř 5 let nachází výřez, ve kterém se nachází kompletní technologie Face ID s přední TrueDepth kamerou. Od iPhonu X až po iPhony 12 se podoba tohoto výřezu nijak zásadně neměnila. Před příchodem iPhonů 13 (Pro) se však začalo mluvit o možné změně podoby, které jsme se nakonec opravdu dočkali. Konkrétně totiž „třináctky“ přišly se zmenšeným výřezem pro Face ID, což ocení naprosto každý. Dobrou zprávou je, že změn by se měl výřez dočkat i u budoucí generace iPhonů, konkrétně u modelů 14 Pro a 14 Pro Max. Zde by se měl Apple kompletně zbavit výřezu jak ho známe a nasadit dva průstřely, kdy jeden bude podlouhlejší a druhý v podobě kolečka. Klasické iPhony 14 (Max) by pak měly stále nabízet výřez.

Maximální úložiště

Pokud se aktuálně rozhodnete pro zakoupení iPhonu 13, tak si můžete vybrat úložiště o kapacitě 128 GB, 256 GB a 512 GB, u vrcholných verzí Pro je pak kromě těchto tří variant úložiště k dispozici ještě vrcholná varianta s kapacitou 1 TB. Tuto variantu využijí především jedinci, kteří například každodenně vytváří 4K videa, která mohou zabírat stovky megabajtů za každou jednu minutu. Podle dostupných informací by se vrcholné budoucí modely v podobě 14 Pro a 14 Pro Max měly dočkat maximálního úložiště až 2 TB, což by znamenalo, že se Apple zcela jistě konečně zbaví na dnešní dobu nebojím se říct až trapné varianty s kapacitou 128 GB, která je navíc v mnohých ohledech limitována maximálním rozlišením při natáčení videí apod.

Dnes nejčtenější

.