Zavřít reklamu

Ruský cenzurní úřad se rozhodl v zemi zablokovat další službu, která spojovala tamní obyvatele s okolním světem. Po sociálních sítích z dílny Mety přišel na řadu konkrétně Google, konkrétně pak jeho aplikace Google News sloužící de facto jako personalizovaný zpravodajský feed složený z mnoha webů, které daný uživatel navštěvuje, potažmo z témat, která jej zajímají. 

Rusko svůj krok zdůvodnilo tím, že aplikace občanům země nabízí lživé a falešné zprávy o “mírové operaci” ruských vojsk na Ukrajině a kvůli tomu je tedy třeba jí učinit přítrž, stejně jako dalším aplikacím a médiím, které se na šíření fake news podílejí. Hledání pravdivých informací tak bude pro Rusy opět o něco komplikovanější, byť stále ne nemožné. Co se pak týče Googlu, ten zřejmě kroky Ruska příliš nepřekvapí, jelikož je s ním od vypuknutí invaze na Ukrajinu na nože. Hned v jejím počátku například odstavil výplatu reklam z Google AdSense v zemi a s trochou nadsázky by se tak skoro až chtělo říci, že na své “potrestání” ze strany Ruska doteď čekal. 

Bude velmi zajímavé sledovat, jak ruští občané na odpojení od Google News zareagují, jelikož se jedná o další zásah do jejich životů. Ačkoliv se na první pohled může jevit krok Ruska jako pro jejich životy nepodstatný, je třeba brát v potaz fakt, že se jedná již o několikátý podobný direkt. A kdo ví, třeba se právě spousta těchto menších nepříjemností v dohledné době přetaví v jednu velkou, která povede až k revoluci.

Dnes nejčtenější

.