Zavřít reklamu

Jablečné smartphony šly v minulém roce na dračku. Vyplývá to alespoň z dat analytické společnosti CounterPoint, dle které se iPhony umístily v žebříčku TOP 10 nejprodávanějších smartphonů roku 2021 hned na sedmi pozicích. Dvě pak brala společnost Xiaomi a jen jednu Samsung.

Při pohledu na tabulku si lze všimnout, že iPhony zaujímají hned prvních pět pozic, přičemž prodejům vévodí iPhone 12 s podílem 2,9 %, jemuž sekunduje iPhone 12 Pro Max s 2,2 %. Jen pár měsíců stačilo iPhonu 13, aby se vyhoupl na pomyslné bronzové místo, jelikož jeho prodeje v souvislosti se světovým trhem byly podle analytiků ve výši 2,1 %. Stejně tak obdržel iPhone 12 Pro. První pětici uzavírá iPhone 11 s 2 %. Nyní se dostává ke slovu taktéž konkurence. Šesté místo patří Samsungu Galaxy A12 s podílem rovněž 2 %. Sedmá příčka pak Xiaomi Redmi 9A s 1,9 %. Pozice osm a devět náleží iPhonu SE 2020 s 1,6 % a iPhonu 13 pro Max s 1,3 %. Top 10 uzavírá Xiaomi Redmi 9 se ziskem 1,1 %.

counterpoint tabulka

Pokud se zaměříme pouze na poslední čtvrtletí předchozího roku, dařilo se dle analytiků nejvíce iPhonům 13, 13 Pro Max a 13 Pro, což při pohledu na výše umístěnou tabulku lze vyčíst, neboť na podíly dosáhly smartphony zhruba od října. Zároveň nelze říct, že by se nedařilo v prodejích taktéž konkurenci. Ta má ale daleko širší (a místy až nepřehledné) portfolio nabízených smartphonů. Přispěly jste do TOP 10 nákupem v loňském roce i vy? Jaký model jste si pořídili?

Dnes nejčtenější

.