Zavřít reklamu

Pandemie koronaviru je tady s námi už dlouhé dva roky – a prozatím to vypadá, že ještě nějakou dobu bude. Vypadá to, že z toho nejhoršího jsme pryč, úplně vyhráno ale rozhodně není a otázkou zůstává, zdali vůbec někdy kompletně vyhráno bude. Asi není třeba žádným způsobem připomínat, že pandemie koronaviru kompletně změnila svět oproti tomu, jak jsme ho znali před ní. A pocítil to naprosto každý. Pracující lidé i studenti veškeré své povinnosti prováděli doma, a pokud jste chtěli někam vyrazit, tak jste se museli prokázat negativním testem, popřípadě očkováním. V Česku vzniklo hned několik různých aplikací, které nám moderně pomáhaly s koronavirem bojovat a určité změny musel samozřejmě udělat i Apple, aby se mohl přizpůsobit. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 6 způsobů, kterými Apple na pandemii koronaviru reagoval.

Umývání rukou na Apple Watch

S pandemií koronaviru je spojená také hygiena, na kterou se začaly klást větší nároky. Prakticky na každém rohu nyní najdete dezinfekci společně s ubrousky a různé informační cedule a nálepky, které vás žádají o to, abyste hygienu dodržovali. Právě dodržováním hygienických návyků je totiž možné bojovat proti přenášení koronaviru. V rámci Apple Watch se pak jablečná společnost hned ze začátku rozhodla přidat funkci, díky které vás dokáží motivovat k tomu, abyste si umývali ruce. Jablečné hodinky konkrétně dokáží rozpoznat tekoucí vodu a spustit odpočet 20 sekund, během kterých byste si měli ruce pořádně umýt. Pokud tak učiníte, dostanete pochvalu. Na umytí rukou vás pak dokáží Apple Watch upozornit také po příchodu domů. Ruku k dílu tedy Apple rozhodně přidal – a nejen touto funkcí.

Odemykání iPhonu přes Apple Watch

Jak jistě většina z vás ví, tak prakticky všechny novější iPhony disponují biometrickou ochranou Face ID. Tato technologie funguje na principu 3D skenu obličeje a jedná se o přímou náhradu původního Touch ID, které funguje na základě skenu otisku prstů. Vzhledem k tomu, že jsme s pandemií museli začit nosit roušky a respirátory, tak nebylo možné Face ID využívat, a to z důvodu zakrytí obličeje. I z toho důvodu začalo hodně uživatelů hlásat, že je Touch ID jednoduše lepší, avšak jak se říká – vše má své pro a proti. Apple si tuto situaci samozřejmě uvědomoval, a tak rychle přispěchal alespoň s možností pro jednoduché odemčení iPhonu v případě, že vlastníte Apple Watch. Pokud se tedy rozhodnete odemknout iPhone s nasazenou rouškou a zároveň budete mít na ruce odemknuté Apple Watch, tak dojde k odemčení iPhonu bez nutnosti zadávání kódu.

Odemykání iPhonu s nasazenou rouškou

Na předchozí stránce jsem vám řekl více o odemykání iPhonu přes Apple Watch. Je ale naprosto jasné, že se nejedná o ideální řešení, jelikož ne všichni jedinci Apple Watch vlastní. Lepší ale něco, než nic. Každopádně, pokud si chtěl Apple udržet svou přízeň, tak bylo jasné, že musí co nejdřív přijít s řešením pro všechny. Kalifornský gigant si v tomto případě dal opravdu načas, avšak naštěstí už se dočkáme velmi brzy. V aktualizaci iOS 15.4, která vyjde již zanedlouho, je k dispozici funkce, díky které váš iPhone dokáže rozpoznat i s nasazenou rouškou. Konkrétně k tomu využije detailní sken okolí očí a bát se ničeho nemusí ani jedinci, kteří nosí brýle, jelikož i s nimi bude řešení funkční. Nevýhodou ale je, že tato možnost bude k dispozici jen na iPhony 12 a novější.

Lepší sledování nasycení krve na Apple Watch

Součástí Apple Watch Series 6 a novějších je propracovaný senzor, s pomocí kterého je možné mimo jiné měřit také nasycení krve kyslíkem. S příchodem pandemie se tento údaj stal relativně klíčovým, jelikož pomocí něj je teoreticky možné zjistit přítomnost onemocnění COVID-19. Zatímco normální nasycení krve kyslíkem se pohybuje v hodnotách od 94 do 100 %, tak jedinci, kteří v důsledku onemocnění COVID-19 trpí zápalem plic, mohou mít nasycení krve kyslíkem v kritických hodnotách pod 50 %, což je nesmírně vážné. A právě díky Apple Watch Series 6, které dokáží nasycení krve kyslíkem měřit, je možné (tichý) zápal plic rozpoznat. Pokud by se stalo, že by Apple Watch zaznamenaly sníženou hodnotu nasycení krve kyslíkem, tak vám o tom samozřejmě dají vědět. Veškeré zdravotní informace, včetně těch, které jsou k dispozici díky měření nasycení krve kyslíkem, najdete na iPhonu v aplikaci Zdraví.

Funkce Kontakty s nákazou

Moderní technologie byly při boji s koronavirem využity různými způsoby. Mezi jeden z hlavních způsobů však patřilo sledování polohy skrze iPhone a ostatní chytré telefony. V ideálním světě, kdy by tuto funkci měli nastavenou a aktivní všichni, by následně bylo možné relativně jednoduše zjistit, kdo mohl být teoreticky nakažen koronavirem. Zařízení totiž mohlo díky anonymnímu sledování polohy vyhodnotit, s kým jste byli v kontaktu. Pokud by následně některý uživatel uvedl, že je nakažen koronavirem, tak o této skutečnosti mohli být informování všichni jedinci, kteří s dotyčným v kontaktu byli. Apple relativně brzy spojil síly s Googlem a společně vytvořili systémovou funkci Kontakty s nákazou, díky které mezi sebou mohou anonymně prostřednictvím Bluetooth komunikovat iPhony a telefony se systémem Android. V Česku jsme každopádně využívali aplikaci eRouška, která fungovala na stejném principu.

Změny, které Apple provedl jakožto společnost

Určité změny musel Apple samozřejmě provést taktéž jakožto společnost, která se dlouhodobě řadí mezi nejvíce hodnotnou na světě. Svým způsobem se dá říct, že mohl díky svému vlivu určit trend, kterým by se měli řídit i ostatní společnosti – a svým způsobem to také udělal. Prvně samozřejmě zavřel velice brzy veškeré své kamenné prodejny. Některé z nich už jsou opět otevřené, s příchodem dalších mutací se však zase naopak některé zavřely. Apple zároveň zrušil fyzickou účast na svých konferencích, které jsou nyní pořádány pouze v online podobě. Při znovuotevření prodejen přišla jablečná společnost s novými pravidly a procedurami – zaměstnanci musí nosit roušky, pravidelně dezinfikovat prostředí, udržovat si odstup od ostatních zaměstnanců a zákazníků apod. Zákazníci pak taktéž musí nosit roušky. Od roku 2022 zároveň kalifornský gigant víceméně požaduje očkování, a pokud zaměstnanec očkovaný být nemůže, tak musí pravidelně podstupovat testy. Zároveň Apple taktéž začal přispívat Globálnímu fondu na boj s COVID-19, a to za každé prodané (PRODUCT)RED zařízení. Od začátku pandemie tak Apple daroval již více než 15 milionů dolarů.

Dnes nejčtenější

.