Zavřít reklamu

Na začátku tohoto týdne jsme se na letošní třetí Apple Keynote dočkali představení nových MacBooků Pro. Kromě nich došlo také k představení nových barev HomePodu mini, společně se třetí generací populárních sluchátek AirPods. Právě nové jablečné počítače jsou ale zajisté nejvíce zajímavé. Přišly totiž s kompletně přepracovaným designem, v útrobách pak nalezneme  vůbec první profesionální čipy Apple Silicon s označením M1 Pro a M1 Max a mnoho, mnoho dalšího. Na našem magazínu jsme se novému 14″ a 16″ MacBooku Pro v posledních dnech aktivně věnovali, i přesto ale existují nějaké věci, které o něm zajisté nevíte. Pojďme se ně zaměřit v tomto článku.

Režim vysokého výkonu

Jak už bylo zmíněné v úvodu, tak Apple společně s novými MacBooky Pro představil také nové čipy M1 Pro a M1 Max. Jedná se o vůbec první profesionální čipy od Applu, které nabízí velmi vysoký výkon, a to jak na poli CPU, tak na poli GPU. M1 Pro se může pochlubit až 10jádrovým CPU a až 16jádrovým GPU, M1 Max pak 10jádrovým CPU a až 32jádrovým GPU. V rámci macOS 12 Monterey je možné u MacBooků s čipy Apple Silicon využít režim nízké spotřeby baterie, majitelé nových MacBooků s čipem M1 Max však budou moci využít také režim vysokého výkonu. Po jeho aktivaci dojde k maximalizování výkonu tohoto čipu, což uživatelé využijí při těch nejvíce náročných operacích.

Maximální jas trochu jinak

Apple u nových MacBooků Pro přišel s přepracováním celkového designu. Kromě designu jsme se ale dočkali také nového displeje. Jeho rámečky byl oproti předchozím modelům zmenšeny až o 60 %, a to na pouhých 3,5 milimetrů. Displej jako takový má označení Liquid Retina XDR a využívá technologií podsvícení mini-LED. S touto technologií přišel vůbec jako první iPad Pro (2021). Díky této technologii Apple udává maximální jas po celé obrazovce až 1000 nitů, špičkový jas pak až 1600 nitů. Abyste však těchto hodnot dosáhli, tak je na displeji nutné zobrazit kvalitní obsah. Pokud zobrazíte klasický SDR obsah, tak bude maximální jas 500 nitů, stejně jako u předchozích generací.

Výřez bez Face ID

U displeje zůstaneme ještě i na této stránce. Displej jako takový má naprosto parádní specifikace, to se musí nechat. Apple však musel někam umístit přední kameru, která je mimochodem také přepracovaná. Přední kamera se tak nachází ve výřezu, který známe již z iPhonů, a který se nachází v horní části obrazovky. Pravdou bohužel je, že mnoho jedinců tento výřez kritizuje, a to i přesto, že jsme si na něj zvykli u jablečných telefonů. Osobně mi tedy výřez u MacBooků Pro vůbec nevadí, ba naopak mi přijde, že se jedná o skvělý designový prvek. Každopádně, výřez u MacBooku Pro se tomu u iPhonu podobá, nutno ale zmínit, že u jablečných počítačů není využito Face ID, což může být pro některé jedince lehce zmatečné. Pravděpodobně se ale Face ID u MacBooků v blízké budoucnosti dočkáme.

Omezená čtečka SD karet

Pokud jste si doposud koupili jakýkoliv novější MacBook, tak jste z hlediska konektivity získali pouze dva nebo čtyři Thunderbolt porty, společně se sluchátkovým konektorem – a tím to končí. Uživatelé si na tuto změnu museli dlouho zvykat a nutno podotknout, že mnoho z nich si nezvyklo doteď. Co si budeme nalhávat, tahat s sebou různé adaptéry či huby prostě není ideální. Apple se však u nových MacBooků Pro rozhodl, že vyslechne prosby svých zákazníků, což je naprosto skvělá zpráva. Dočkali jsme se totiž navrácení pořádné konektivity, která se skládá ze tří Thunderbolt 4 portů, HDMI, čtečky SD karet, sluchátkového konektoru a MagSafe nabíjecího konektoru. SD karty budou využívat především fotografové, vědět byste ale měli to, že rychlost u této čtečky bude omezena na 250 MB/s v případě aktuálně nejlepších UHS-II SD karet a na 90 MB/s v případě UHS-I SD karet.

Chybí podpora externí GPU

Mezi jedno z největších negativ u zařízení s čipem Apple Silicon patří to, že si k nim nemůžete připojit externí grafickou kartu. Čipy Apple Silicon jsou totiž stavěné na architektuře ARM, což je oproti klasickým procesorům odlišná architektura. Kvůli tomu (prozatím) čipy Apple Silicon s eGPU prostě a jednoduše pracovat neumí, ani u nových čipů M1 Pro či M1 Max. Právě grafický výkon mnohým uživatelům chyběl, a tak měl Apple vzhledem k nepodporování eGPU jedinou možnost – přinést čipy s pořádným grafickým výkonem. A pravdou je, že u M1 Pro a M1 Max se mu to rozhodně podařilo, jelikož GPU u těchto čipů mají až 16 jader, respektive až 32 jader. Výkon těchto GPU se dokáže vyrovnat výkonu některých high-endových grafických karet.

Stejný trackpad

Jak už bylo zmíněno, tak Apple provedl kompletní přepracování designu nového MacBooku Pro. Po stránce rozměrů však k mnoha změnám nedošlo – konkrétně se bavíme jen o pár milimetrech rozdílu, a to jak u 14″ modelu, tak u toho 16″. Někteří uživatelé si po představení nových MacBooků Pro nebyli jistí tím, zdali jsou trackpady stále stejně velké. Před představením se totiž objevily zprávy o tom, že by údajně mělo dojít k jejich zmenšení. Tyto spekulace však naštěstí nebyly pravdivé a velikost trackpadů je stejná jako v případě předchozích generací, což zajisté ocení mnoho z vás.

Podpora ProRes

Apple u nových čipů M1 Pro a M1 Max, které jsou součástí nových MacBooků Pro, věnoval opravdu mnoho úsilí vývoji vlastního hardwaru pro nejlepší podporu jeho ProRes formátu. Pokud uživatel bude na těchto zmíněných čipech pracovat s formátem ProRes či ProRes RAW, tak se může těšit na excelentní optimalizaci a výkon. To je možné díky mediálnímu enginu, který je součástí obou zmíněných čipů, a také díky ProRes akcelerátorům. M1 Pro disponuje jedním ProRes akcelerátorem a M1 Max pak dvěma ProRes akcelerátory. Díky mediálnímu enginu se pak můžete těšit na hardwarovou akceleraci kodeků H.264, HEVC a právě ProRes a ProRes RAW. Kromě toho engine pomáhá při kódování a dekódování videa.

mpv-shot0033

Dnes nejčtenější

.