Zavřít reklamu

Již v pondělí vypustí Apple mezi veřejnost po měsících testování v červnu představený macOS Monterey. Pokud se tedy na jeho instalaci těšíte i vy, pojďte si spolu s námi ještě předtím projít to, čím dokáže novinka zaujmout a co byste si tedy u ní měli vyzkoušet mezi prvními věcmi. 

Soustředění aneb Nerušit na steroidech

Osobně patřím mezi testery, kteří testují macOS 12 Monterey, společně s dalšími systémy, již od vydání první beta verze. A abych byl upřímný, tak mezi jednu z nejlepších funkcí dle mého názoru patří Soustředění, tedy opravdu hodně vylepšený režim Nerušit. Díky Soustředění si můžete vytvořit hned několik různých režimů, které je možné individuálně přizpůsobit. Nastavit si můžete to, kdo se vám bude moci dovolat anebo která aplikace vám bude moci odesílat oznámení. Nechybí samozřejmě automatizace, díky kterým se určitý režim může spustit automaticky, třeba v určitý čas či na určitém místě. A nejlepší na tom všem je, že se Soustředění synchronizuje napříč všemi vašimi zařízeními. Aktivujete-li Sosutředění na Macu, tak se automaticky zapne i na iPhonu, iPadu či Apple Watch.

Režim nízké spotřeby baterie

Pokud se na iPhonu ocitnete v situaci, kdy stav nabití baterie „spadne“ na 20 % či 10 %, tak se vám zobrazí dialogové okno, ve kterém je možné aktivovat režim nízké spotřeby baterie. Tímto dojde k omezení výkonu jablečného telefonu, zároveň se omezí také činnost aplikací na pozadí a mnoho dalšího. Na Macu podobné upozornění dostanete až v případě, kdy je Mac téměř vybitý, doposud navíc nebylo možné režim nízké spotřeby aktivovat. S příchodem macOS 12 Monterey se však tohle mění a v případě, že je to nutné, tak lze režim nízké spotřeby baterie aktivovat. Stačí přejít do Předvolby systému -> Baterie -> Baterie, kde zmíněný režim najdete.

Skupiny panelů v Safari

Kromě toho, že Apple každým rokem přichází s novými majoritními verzemi svých systémů, tak přichází také s novou verzí svého webového prohlížeče Safari. Letos jsme se dočkali příchodu Safari 15 a nutno podotknout, že přichází s mnohými novinkami, a to jak na poli funkcí, tak i designu. Co se funkčnosti týče, tak můžeme zmínit skupiny panelů. Jak už název napovídá, tak si díky této funkce můžete v Safari vytvořit několik různých skupin panelů, mezi kterými se pak můžete jednoduše přepínat. Kupříkladu si můžete vytvořit první skupinu, kterou budete využívat doma pro zábavu, druhou pak nějakou pracovní. Mezi jednotlivými skupinami se pak můžete pomocí pár kliků přepnout a jednoduše se tak můžete vrátit k zábavním či pracovním panelům, bez nutnosti jejich zavírání a otevírání.

Universal Control

Mezi jednu z dalších skvělých funkcí, se kterou přichází macOS 12 Monterey, je bezesporu Universal Control. Ten využijete především tehdy, pokud vlastníte například iPad či další Mac nebo MacBook. Díky této funkce je totiž možné, bez nutnosti připojení kabelem, propojit obrazovky všech zařízení, a tak na nich můžete pracovat zároveň. Nutno podotknout, že se jedná o funkci, kterou Apple na prezentaci představil, avšak do macOS 12 Monterey ji prozatím v plném znění nepřidal, a to se aktuálně nacházíme již pár týdnů před vydáním veřejných verzí. Dobrou zprávou ale je, že si v současné chvíli mohou vývojáři Universal Control vyzkoušet po složitější aktivaci skrze příkazový řádek. Ti vývojáři, kteří si takto Universal Control aktivovali, uvádí, že funguje naprosto parádně a s minimální odezvou, byť tedy prozatím nefunguje například táhni a pusť. Osobně si myslím, že Apple stihne Universal Control do první oficiální verze přidat – jedná se totiž o jednu z nejvíce očekávaných funkcí. V opačeném případě by zůstalo mnoho uživatelů velmi zklamaných.

mpv-shot0868

Hovory přes odkaz ve FaceTime

Obrovského vylepšení, a to nejen v rámci macOS 12 Monterey, ale i v iOS a iPadOS 15, se dočkala nativní aplikace FaceTime. Pokud se podíváte na FaceTime v současné chvíli, tak po zamyšlení zjistíte, že se jedná o uzavřenou aplikaci, která je určená pro komunikaci s rodinou či blízkými přáteli. To se ale s příchodem macOS 12 Monterey mění. Do FaceTime hovoru totiž nově můžete přizvat účastníky zasláním odkazu, což znamená, že dotyčného nemusíte mít v kontaktech. Účastníci navíc nemusí mít Apple zařízení – pokud mají Android, Windows či jiný systém, tak se k hovoru připojí skrze webové rozhraní. Díky těmto změnám tak bude možné FaceTime začít využívat také v podnikatelské sféře pro hromadné pracovní hovory a meetingy.

Dnes nejčtenější

.