Zavřít reklamu

Pomalý internet v iOS 15 v poslední době zaznamenává čím dál tím více uživatelů, kteří si nainstalovali vývojářskou či veřejnou beta verzi tohoto operačního systému. K představení iOS 15, společně s iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15, došlo již před měsícem a několika týdny k tomu. Apple zmíněné systémy tradičně představil na vývojářské konferenci WWDC, kterou pořádá každý rok v létě. Ihned po skončení úvodní prezentace dochází k vypuštění prvních vývojářských beta verzí nových systémů, za několik dní poté pak vychází také veřejné beta verze. To znamená, že si iOS 15 se všemi ostatními systémy může vyzkoušet už doopravdy každý.

iOS 15 pomalý internet

Jenže jak už to u beta verzí bývá ve zvyku, tak se může stát, že něco nefunguje správně. Na tento fakt se vás snažíme upozorňovat prakticky pokaždé a všeobecně platí, že byste beta verze neměli instalovat na svá primární zařízení. Může se totiž také klidně stát, že se vám například iPhone (či jiné Apple zařízení) už vůbec nepodaří spustit a stane se tak z něj nepoužitelná cihla. Někteří uživatelé, kteří si aktualizovali operační systém svých jablečných telefonů na beta verzi iOS 15 hlásí, že mají problémy s internetem. Konkrétně se může projevovat pomalá rychlost, v některých případech se pak stránky nemusí vůbec načítat. Může za to nová funkce Private Relay, která vás chrání na internetu. Její deaktivaci můžete provést následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se na vašem iPhonu s iOS 15 přesunuli do nativní aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak v horní části displeje klepněte na řádek s vaším profilem.
  • Tímto se ocitnete v nastavení vašeho Apple ID, kde níže rozklikněte kolonku iCloud.
  • Na další obrazovce pak přímo pod grafem využití úložiště na iCloudu rozklikněte Private Relay.
  • Zde už jen stačí, abyste Private Relay pomocí přepínače aktivovali či deaktivovali.

Jak už bylo nakousnuto výše, tak Private Relay slouží k vaší lepší ochraně soukromí na internetu. Konkrétně tato služba dokáže před poskytovateli sítí a webovými stránkami skrýt vaši IP adresu informace o vašem prohlížení internetu v Safari. To znamená, že nikdo nemůže zjistit, kdo jste a jaké stránky navštěvujete. Navíc k tomu dochází i ke změně polohy, díky čemuž zůstanete neidentifikovatelní i z hlediska lokality, ve které se nacházíte. Aby všeho tohoto mohl Apple dosáhnout, tak musí vaše internetové připojení směrovat skrze několik proxy serverů (prostředníků), na kterých dochází k anonymizaci. A pokud dojde k přetížení těchto serverů, tak rychlost připojení k internetu prudce klesá. Navíc k tomu je Private Relay funkční díky iCloudu, takže pokud nefunguje iCloud, nebude fungovat ani Private Relay.

private_relay_iphone_fb2

Upozornění pro uživatele 1. vývojářských beta verzí

Na závěr tohoto článku bych chtěl podotknout ještě jednu důležitou věc. Při psaní tohoto článku je aktuálně k dispozici již třetí vývojářská beta verze iOS 15 (a dalších systémů), společně s první veřejnou beta verzí. Jestliže máte na vašem iPhonu nainstalovanou první vývojářskou beta verzi iOS 15, tak byste měli vědět, že se vám Private Relay nepodaří deaktivovat. Součástí této verze je totiž chyba, která deaktivaci znemožňuje. V takovém případě stačí, abyste aktualizovali systém na poslední vývojářskou beta verzi, popřípadě abyste přešli na beta verzi veřejnou. Poté už Private Relay bude možné deaktivovat. Naprosto stejně to je i v případě macOS 12 Monterey.

Dnes nejčtenější

.