Zavřít reklamu

Úsměv, dobrá nálada a pozitivní přístup je u řady pracovních pozic naprostou nezbytností. Společnost Canon Information Technologies, která je čínskou odnoží japonského giganta Canon, vyvinula speciální technologii s využitím umělé inteligence, která disponuje schopností detekce lidského úsměvu. Tvůrci technologie přezdívané „Happiness Monitoring“ chtějí svou novinku prosadit v nejrůznějších podnicích, do kterých se po covidové přestávce postupně začínají vracet zaměstnanci.

Speciální kamera od Canonu pracuje na principu technologie umělé inteligence. Celý proces probíhá tak, že za pomoci chytré kamery dojde k oskenování tváře dotyčného. Po skončení skenování bude zahájena analýza toho, jak moc je dotyčný vlastně šťastný. V případě, že splňuje stanovená minimální kritéria štěstí, může být vpuštěn do místnosti, případně si sjednat schůzku. Technologie rozpoznávání obličejů coby součást skupiny nástrojů managementu nejsou v Číně žádnou novinkou, a v mírně odlišné podobě si zde odehrály svou premiéru již před několika lety.

V současné chvíli se tyto technologie začínají pomalu ale jistě stávat v řadě čínských podniků naprostou samozřejmostí. Původní myšlenkou tvůrců této technologie bylo vnést do post-pandemického pracovního prostředí jistou dávku povzbuzení pro ty, kteří se po dlouhých měsících práce z domova vrací zpět do svých kanceláří. „Lidé se většinou zkrátka jen stydí usmívat, ale jakmile si na úsměvy v kanceláři zvyknou, už si je uchovají, čímž přispívají k vytvoření pozitivní a živé atmosféry,“ uvádí mluvčí Canon Information Technologies. Je samozřejmě pochopitelné, že ne každý je z těchto kamer nadšený. Jeden ze zaměstnanců například na sociálních sítích uvedl:„Firmy manipulují nejen s naším časem, ale také s našimi emocemi.“ Pravdou je, že Čína je monitoringem všeho druhu proslulá, ať už se jedná o přísné sledování trávení času zaměstnanci firem, nebo třeba o sledování toho, jak se na pracovišti chovají.

Dnes nejčtenější

.