Zavřít reklamu

Zatímco ještě před pár lety se hřál Facebook se svými aplikacemi pro iOS a Android na výsluní žebříčků stahování po celém světě, nyní zažívá velmi nepříjemný pád. Spolu s tím, jak z něj prchají uživatelů kvůli nejrůznějším únikům informací i čím dál agresivnější reklamě totiž velmi rychle upadají i počty stažení jeho aplikací na smartphony. S jistotou se navíc dá říci to, že se změny nedočká. 

Zatímco ještě na začátku loňského roku zaznamenával Facebooku u svých aplikací pro iOS a Android dohromady na 15 milionů stažení týdně, nyní se ukazatel počtu stažení týdně pohybuje jen na nějakých 11 milionech, což je o dobrých 30 % méně než dříve. Prvním větším hřebíčkem do rakve aplikací Zuckerbergovy vlajkové služby bylo loňské představení iOS 14 s novými antisledovacími prvky, které mnoha jablíčkářům (a druhotně i androiďákům) otevřely oči v tom smyslu, že rázem viděli, jak je Facebook bez jejich trackování “nahraný” z hlediska reklam. Jak rostla základna iOS 14, snižovala se i stahování Facebooku. V říjnu sice stažení opět povyskočila, avšak to velmi pravděpodobně primárně kvůli hromadnému přechodu jablíčkářů na nové iPhony. Na začátku letoška se pak stažení aplikace týdně pohybovala dokonce hluboce pod 10 miliony. 

Takto vypadal Facebook na smartphonech v minulosti: 

Velký odliv uživatelů není pro Facebook v žádném případě dobrou zprávou, jelikož se mi zmenšuje pole působnosti pro jeho reklamy. Ostatně, právě kvůli jejich nižší efektivitě v posledních měsících tvrdě kritizuje Apple za jeho novinky, které mohou dle Facebooku reklamní průmysl nenávratně poškodit, jelikož znemožní kvalitní cílení kampaní. Zda se jeho předpovědi naplní či nikoliv nicméně ukáže až čas a průzkumy, které se v něm objeví. 

Dnes nejčtenější

.