Zavřít reklamu

V uplynulých dnech spousta lidí ztratila důvěru k Facebooku, neboť se provalilo, že sociální síť pochybila při nakládání s osobními daty uživatelů. Společnost Cambridge Analytica tajně sbírala data 50 milionů uživatelů sociální sítě, a potom je využívala pro účely politického marketingu.

Vypluly na povrch informace, jak je možné, že se společnost Cambridge Analytica k osobním datům uživatelů dostala. Během minulého týdne několik uživatelů zařízení s Androidem zjistilo, že aplikace Facebook shromažďovala a ukládala spoustu dat o volání. Data obsahovala hovory, kontakty, telefonní čísla a délku uskutečněných hovorů.

Jeden z uživatelů, Dynal McKay z Nového Zélandu, objevil metadata telefonických hovorů za poslední dva roky. Při procházení archivu s daty zjistil, že aplikace Facebook uvedená data sbírala. S podobnými příběhy se serveru Ars Technica svěřilo několik dalších majitelů přístrojů s Androidem. Další z uživatelů, Sean Gallagher, zjistil, že sociální síť si ukládala také metadata zpráv SMS a MMS, které poslal i obdržel.

Pokud však používáte jablečné produkty, zdá se, že jste se mezi poškozené uživatele nedostali, protože podle všeho se problém týká pouze smartphonů a tabletů běžících na Androidu. Sbírání těchto dat totiž uživatelé iOS neobjevili.

Facebook ve svém prohlášení uvedl, že používání kontaktních údajů je široce používanou praxí. „Protokolování historie hovorů a zpráv je součástí funkce, která slouží k přihlášení se do aplikací Messenger nebo Facebook Lite na Androidu,“ napsala firma. „Pomůže vám najít a zůstat ve spojení s lidmi, na nichž vám záleží, a poskytne vám lepší zážitek z Facebooku.“

Společnost tvrdí, že uživatelé museli výslovně souhlasit s použitím této funkce a že kdykoliv ji mohou vypnout. Facebook navíc zdůrazňuje, že všechna shromážděná data uchovává v bezpečí a neprodává je třetím stranám.

Jestliže se chcete podívat, jaké informace si o vás Facebook stáhl, zde máte nápovědu, jak na to.

FAcebook iPhone iOs app FB

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.