Zavřít reklamu

CEO cupertinské společnosti Tim Cook se v sobotu zúčastnil každoroční vývojářské události China Development Forum v Pekingu, během něhož se zmínil o nedávném skandálu Facebooku a Cambridge Analytica, kvůli němuž volá po silnějších nařízeních o ochraně osobních údajů. Pokud nemáte ponětí, o co se jedná, tak společnost Cambridge Analytica je obviněna z tajného sběru dat 50 milionů uživatelů Facebooku, která potom využívala pro účely politického marketingu.

Cook vyzval k vytvoření regulaci pro ochranu uživatelů: „Myslím si, že tato situace je natolik hrozná a tak závažná, že je nezbytné vytvořit nějaké dobře zpracované regulace,“ uvedl Cook poté, co byl požádán, aby se vyjádřil ke skandálu Facebooku. Cook pokračoval tím, že se Apple několik let obává, že se může něco takového, jako se stalo Facebooku, skutečně stát. „Bohužel se tato předpověď splnila více než jednou,“ dodal.

Dokonce na Twitteru krátce po skandálu vznikla kampaň #DeleteFacebook. CEO sociální sítě Mark Zuckerberg se oficiálně k události vyjádřil minulý týden a řekl, že společnost má odpovědnost za ochranu dat a že pokud ji nedokáže zajistit, nezaslouží si uživatelům sloužit. Sám přiznal pochybení při nakládání s osobními daty uživatelů.

U sanfranciského soudu zažaloval Facebook jeho akcionář Fan Yuan, podle něhož Facebook vydával lživá a zavádějící vyjádření ohledně firemní politiky a nepřiznal, že třetím stranám povoluje nepozorovaný přístup k datům milionů uživatelů, kteří o tom neměli ani ponětí.

Cook se dále vyjádřil k rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, který uvalil cla na čínské zboží. Ačkoliv podrobnosti o tarifech ještě nejsou známy, Cook řekl: „Země, která přijme otevřenost, je výjimečná, a země, která to neudělá, není.“

tim-cook-sad-fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.