Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Několik hodin denně, každý pracovní den, řadu let po sobě. Jestli je součástí vaší práce sezení u stolu, patrně už jste si všimli, že to lidskému tělu nesvědčí. Nejviditelnějším problémem jsou bolavá záda, ale studie prokázaly negativní vliv vytrvalého sezení i na celou řadu dalších oblastí lidské zdraví. Podporuje nadváhu, napomáhá ochabování svalstva, zvyšuje krevní tlak a je spojováno s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních nemocí.

World Health Organization pro to má pojem: sedavý způsob života. Nedostatek pohybu patří mezi 10 nejčastějších příčin smrti na celém světě. Se dvěma milióny obětí ročně možná nejde o tak mediálně vděčné téma jako je Covid-19, ale právě plíživost, nenápadnost a dlouhodobý charakter jsou těmi nejzákeřnějšími aspekty kancelářského vysedávání. Podle WHO vede sedavý způsob života 60 až 85 % lidí na planetě a konkrétně Česko je blíže té horní hranici.

Aktuálně situaci zhoršila koronavirová pandemie. Zástupy lidí zahnala na „home office,“ což často znamená zhoršení ergonomických podmínek. Zavřená fitness centra a nevlídné podzimní počasí znamenají méně příležitostí k pohybu.

Home Office

Pomohou hodinky a správný stůl

Co technologie způsobily (sezení je často spojené s prací u počítače), to technologie zkouší napravit. Apple Watch a další chytré hodinky jsou schopné detekovat příliš dlouhé strnulé sezení a vyzvou svého uživatele k pohybu. Pak už je na odhodlání každého, jestli výzvu uposlechne.

Přitom pomoc je relativně jednoduchá. Problémem se v roce 2016 zabýval výzkum Texas A&M University a ukázal, že stačí občas si k práci stoupnout. Už 30 minut denně posiluje svalstvo hlubokého stabilizačního systému, což má pozitivní vliv na držení páteře a chronické bolesti zad. Ve stoje tělo spálí více kalorií, což brání rozvoji obezity, a přirozeným způsobem zatěžuje kostru, což zpomaluje řídnutí kostí. Zlepšuje se také soustředění, a tedy celý pracovní výkon. 

Stejná studie jako ideální řešení označila tzv. zvedací stoly, které během několika sekund změní výšku desky. Zvednout se od stolu a odejít s počítačem o kus dál, kde se dá pracovat ve stoje, je zkouška disciplíny, a ne každý v ní dlouhodobě obstojí. Ale se zvedacím stolem je změna pracovní pozice otázkou stisknutí tlačítka, takže nic nebrání tomu si střídavě sedat a stoupat klidně několikrát za hodinu. Přitom není nutné přenášet počítač, rozložené dokumenty, ani šálek s kávou.

Skvělým řešením jsou polohovací stoly Liftor, které za cenu běžného kancelářského nábytku umožňují měnit výšku pracovní desky. V konfigurátoru stanovíte rozměry desky a vyberete design od applovsky bílé přes dřevěné dekory až po černou. Příslušenství se postará o správnou polohu monitorů a počítače, nebo bezpečný pohyb kabeláže.  

Sebevědomí mladé značky potvrzují garance. Záruka v délce 5 let je standard, za symbolický poplatek se prodlužuje na 10 let. Doprava je zdarma, a i přes sestavení na míru zvládá Liftor doručit hotový stůl do tří pracovních dní. Pak má zákazník měsíc na vyzkoušení, do té doby může stůl vrátit, aniž by musel cokoliv vysvětlovat.

Dnes nejčtenější

.