Zavřít reklamu

Nemusíme asi nikomu říkat, že pořizovací cena jablečných produktů je oproti konkurenci opravdu vysoká. Podobně to pak je také s jejich opravami. Pokud například rozbijete na svém iPhonu zadní skleněná záda, vzhledem k ceně opravy bych spíše uvažoval nad koupí nového modelu. Faktem také je, že ne vše lze opravit. Kdo se ale v tom má vyznat? Na to reaguje legislativa ve Francii, která technologickým společnostem nařizuje sdělovat u svých produktů takzvané „skóre opravitelnosti“.

Smysl takového opatření je na první pohled jasný. Výrobce musí u svého produktu vyjádřit na číselné stupnici 1 až 10, jaká je pravděpodobnost opravy při poškození. Nejnovější iPhony mají například skóre 6, předchozí řada ovšem pouze 4,6. IPhone SE 2020 obdržel 6,2, iPhone XR pouhých 4,5. Nový MacBook Pro s M1 dostal 5,6, MacBook Air s M1 dokonce 6,5. MacBook Pro s 16″ displejem 6,3. Tato čísla jsou zveřejněna na oficiální jablečné stránce ve Francii u iPhonů a Maců. Spolu s tímto vylepšením má Apple také novou stránku podpory, kde se uživatel dočte o opravitelnosti každého zařízení více podrobností.

Skóre opravitelnosti ke svým produktům pochopitelně přidávají také výrobci androidí konkurence. Evropská unie se před časem zněním tohoto právního předpisu inspirovala a pracuje na něčem podobném. Může se tak v budoucnu stát, že výrobci budou muset tato čísla ukazovat ve všech členských zemích Evropské unie, což by leckterý spotřebitel jistě uvítal.

Apple produkty můžete zakoupit například na Alze, Mobil Pohotovosti či u iStores

Dnes nejčtenější

.