Zavřít reklamu

Rover Perseverance je na Marsu již několik dní. Nemá cenu vysvětlovat, že vyrobit a dostat rover na Mars stojí miliardy dolarů a roky práce. Leckdo by tak očekával, že takový stroj bude mít v sobě co možná nejmodernější „vnitřnosti“. Věřte nebo ne, ale rover Perseverance je poháněn stejným procesorem, jenž se vyskytl v iMacu G3 v roce 1998.

Konkrétně jde tedy o procesor PowerPC 750. Jen připomeňme, že procesory PowerPC používal Apple až do roku 2005, kdy si v této záležitosti plácl s Intelem. PowerPC 750 je jednojádrový procesor založený na 32bitové architektuře. Jeho frekvence je 233 MHz a má 6 milionů tranzistorů. Zde se hodí dodat, že nedávno představený čip Apple M1 má tranzistorů hned 16 miliard. Ovšem lhali bychom, kdybychom řekli, že po rozebrání Perseverance a starého iMacu G3 vytáhnete dva stejné procesory. Ten tepající v roveru je samozřejmě upraven tak, aby mohl pracovat v tamních podmínkách. Především je schopen fungovat v teplotách -55 až 125 °C, s čímž se iMac G3 chlubit rozhodně nemůže. Tato úprava znamená, že procesor je oproti klasickému PowerPC 750 o 200 tisíc dolarů dražší. Vzhledem k úkonům, které rover má na rudé planetě dělat, jistě uznáte, že špičkový výkon zde není třeba.

Nejnovější vozítko na Marsu poslalo v minulých dnech na Zemi velkou porci fotografií zachycující okolí, což je důležité pro budoucí pohyb zařízení. Též nám byla ukázána fotka hořícího přistávacího modulu, 360° video a samozřejmě video dokumentující samotné přistávání.

Dnes nejčtenější

.