Zavřít reklamu

Pokud jste si někdy v minulých letech zakoupili nějaký Mac či MacBook v základní konfiguraci, tak jsme ve většině případech získali SSD disk s kapacitou 128 GB. Co si budeme nalhávat, v dnešní době je tato kapacita naprosto nedostatečná. Apple si to naštěstí uvědomil, a tak již nyní v základních konfiguracích najdete SSD o velikosti 256 GB, což dostačuje většině obyčejným uživatelům. Jestliže každopádně vlastníte starší Mac s malým úložištěm, tak s největší pravděpodobností s úložištěm šetříte všude, kde se dá. Existuje několik tipů a triků, které je možné pro ušetření místa v úložišti využít – mezi jeden z nich patří automatické mazání dat z koše po 30 dnech. Pojďme se společně podívat, jak tuto funkci v macOS aktivovat.

Jak na Macu nastavit, aby se data z koše automaticky po 30 dnech mazala

V případě, že na vašem Macu či MacBooku bojujete o každý megabajt volného místa v úložišti, tak byste si měli aktivovat automatické mazání dat z koše po 30 dnech. Postup aktivace této funkce je následující:

  • Prvně je nutné, abyste v levém horním rohu klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost O tomto Macu.
  • Tímto se zobrazí další okno, ve kterém najdete informace o vašem macOS zařízení.
  • V horním menu tohoto okna nyní rozklikněte záložku Úložiště.
  • Poté, co tak učiníte, tak v pravé horní části klepněte na tlačítko Správa…
  • Nyní se otevře další okno, určené pro správu úložiště na vašem Macu.
  • V tomto menu se napravo přesuňte do sekce Doporučení.
  • Zde už jen stačí, abyste aktivovali možnost Automaticky vysypávat koš.

Jestliže jste vše provedli správně, tak jste úspěšně aktivovali funkci pro automatické vysypávání koše. Pro vysvětlení to znamená, že veškerá data, která budou v koši přetrvávat déle než 30 dní, budou po této době automaticky smazána a nebude možné je klasickým způsobem obnovit. Tuto funkci doporučuji aktivovat prakticky všem uživatelům. V koši se totiž mohou nahromadit desítky gigabajtů různých nepotřebných dat. Pokud jste tato data během jednoho měsíce nepotřebovali, tak je ve většině případech nebudete potřebovat již vůbec a mohou se automaticky smazat. Aktivací docílíte toho, že se bude automaticky úložiště vašeho Macu promazávat od nepotřebných dat, což se rozhodně hodí.

Dnes nejčtenější

.