Zavřít reklamu

Společnost Compal, jež vyrábí pro Apple MacBooky, byla údajně o víkendu zasažena ransomwarovým útokem. Hackeří tvrdili, že získali přístup k souborům a nezašifrovaným datům. Načasování hackerů přišlo v „nejlepší“ možnou chvíli, jelikož Apple včera představil nový čip Apple M1 a s ním Mac mini a nové MacBooky.

Bleeping Computer uvádí, že útočníci požadují po společnosti Compal 1100 Bitcoinů, tedy při současném kurzu přibližně 17,4 milionů dolarů (390 milionů korun). Zdroj uvádí, že šlo o ransomware DoppelPaymer, který je známý útoky na podniky, kde získá přístup jakožto správce a dále se šíří skrze síť. Jakmile získá potřebné přístupy, zařízení zablokuje. Pokud pohlédneme na minulé útoky ransomwarem DoppelPaymer, útočníkům se skutečně podařilo odcizit nezašifrovaná data. Tato data se pak hodí útočníkům k dalšímu vydírání, jelikož často hackeři vyhrožují, že jestli nedostanou výkupné, data zveřejní.

Pokud jde o společnost Compal, ta jakýkoliv útok popřela. Prý jde jen o „abnormalitu“ v automatizovaném systému kanceláří. Společnost nicméně řekla, že se již vrací k normálu a znovu vyvrátila, že by byla vydírána hackery. Podle zdrojů jsou ale důkazy o napadení hackery velmi přesvědčivé. Zároveň je pak údajně poměrně běžné, že firmy podobné útoky popírají. Převážně Apple pak jistě doufá, že Compal má situaci pevně pod kontrolou. V současné době není jasné, zda tato „abnormalita“ zasáhne produkci MacBooků nové generace. To se uvidí až časem.

Dnes nejčtenější

.