Zavřít reklamu

Pokud vás někdy zajímaly návštěvnosti největších webových stránek v ČR, pak jistě znáte společnost Netmonitor, která poskytuje auditovaná data o návštěvnosti těchto webů. Data, která používá, pak pochází z měřících nástrojů společnosti Gemius a díky tomu, že Gemius měří skutečně ty největší weby na českém internetu, má k dispozici velmi zajímavá data. Nás z pohledu fanoušků Applu samozřejmě zajímá, jak na tom jsou Češi v rámci používání Apple OS a také internetového prohlížeče Safari. Odpovědi na tyto otázky nabízí Gemius ve své statistice, která ukazuje data za posledních 12 měsíců.

Nejpoužívanější internetový prohlížeč v ČR

První zajímavou metrikou jsou internetové prohlížeče. Ty se stejně jako operační systémy dělí v měření Gemius na čtyři kategorie, první je celkové procentuální zastoupení bez ohledu na platformu, druhou je pak zastoupení na PC, třetí na tabletu a poslední, čtvrtou kategorií jsou prohlížeče pro mobilní telefony. V celkovém součtu je jasně vidět, že nejúspěšnějším prohlížečem je mobilní verze Chromu, označovaná jako Chrome Mobile, které patří 29,70 % všech návštěv webů v ČR/SR. Na druhém místě je klasická verze Chrome s 25,3 %, následována mobilní verzí Firefoxu s 10 %. Na čtvrtém místě je pak Seznam Browser se 7,36 % a až za ním je mobilní verze Safari, které patří 7,07 %.

Pokud se pak podíváme internetové prohlížeče čistě pro PC, je více než každá druhá návštěva webové stránky v ČR uskutečněna z Chrome, kterému patří 51,28 %. Na druhém místě je Firefox s 20,34 %, na třetím Microsoft Edge s 12,86 %, následuje již téměř prehistorický Microsoft Internet Explorer s 7,24 % a až na pátém místě je Safari s 3,22%. Nutno podotknout, že Safari je dostupné v posledních verzích pouze pro Mac. Verze pro Windows byla představena v roce 2007, ovšem aktuálně již není k dispozici. Internetový prohlížeč Seznam Browser je dostupný jak na mobilní telefony, tak i na desktopové počítače.

Nejpoužívanější operační systém v ČR

Další zajímavý pohled nás zavede k samotným operačním systémům, které Gemius rozlišuje v podstatě jen tři. Ostatní mají tak malé zastoupení na českém trhu, že se zkrátka nedostaly do relevantního měření. Pokud se podíváme na všechny operační systémy, pak je na prnvím místě Windows, který ovládá 44,84 % trhu. Druhým systémem je Android s 42,09 % a na třetím místě je Apple OS – ovšem zde je nutné podotknout, že pod pojmem Apple OS je myšlen jak mobilní, tak desktopový systém, tedy jak MacOS, tak iOS. V případě přehledu na PC, patří Windows neuvěřitelných 94 % trhu, druhým je Apple OS (MacOS) s 4,33 % a na třetím místě pak vše se základem v Unixu, tedy veškeré distribuce Linuxu, kterým patří 1,61% trhu.

Nejlépe je na tom iOS v rámci operačních systémů pro tablety, kde mu patří 20,82 % trhu a zbytek pak připadá na Android. V případě mobilních telefonů pak používá v ČR 19,45 % telefonů iOS a zbytek pak připadá na Android. Zajímavostí je, že ostatní mobilní systémy (BlackBerry a ještě stále i některé mutace Windows Mobile), mají zastoupení jen u 0,4 % všech uživatelů, kteří v ČR přistupují se svým telefonem na internet.

Dnes nejčtenější

.