Zavřít reklamu

Jako by těch žalob, obvinění a nařčení bylo poslední dobou málo, čelí Apple, potažmo společnost Beats dalšímu soudnímu sporu. Za ním tentokrát stojí výrobce hardwarových příslušenství One-E-Way, který společnosti obvinil z porušení rovnou několika patentů týkajících se bezdrátových zvukových zařízení. Podle právníků se jablečnému gigantovi podařilo porušit sluchátky AirPods a Powerbeats patenty z roku 2001, které si tehdy výrobce nechal vystavit a potvrdit. Nejedná se však o jediné zvukové systémy, které to odnesly. Vinny jsou dle One-E-Way i další modely značky Beats a především pak i HomePod.

Ačkoliv by se dalo argumentovat tím, že se nejedná o žádného patentového trolla a společnost nechala své vynálezy patentovat již takřka před 20 lety, popisy jsou poměrně vágní a mnohoznačné. Konkrétně se pak jedná o technologii CDMA, která spočívá v tom, že jsou bezdrátová zařízení připojená na jedné frekvenci, což jim umožňuje komunikovat mezi sebou a aktivně si vyměňovat informace. Díky specifické IP adrese zároveň frekvence nijak nekolidují, čímž lze zamezit náhlému přerušení spojení nebo nabourání navázané komunikace. Zařízení pak měla využívat Bluetooth 2.0 až 5.2, což také patent explicitně zmiňuje. V podstatě se tak jedná o standardní technologii, kterou dnes na denní bázi využíváme, jen s ní tehdy bylo počítáno ve výrazně omezenějším měřítku.

Problém nicméně tkví v tom, že Apple technicky vzato danou technologii nijak neporušuje a naopak svá zařízení staví na mírně odlišném modelu. Zůstává tak záhadou, proč to odnesla jablečná společnost, ale nikoliv i další technologičtí giganti. Zároveň Apple využívá výhradně své vlastní čipy W1 a H1, které fungují sice na podobné bázi, ale hardwarovou i softwarovou strukturou se vymykají podmínkám patentu. Nezbývá tak než doufat, že se spor nakonec vyřeší mimosoudně a nepůjde o další mnohaletou zbytečnou tahanici.

Dnes nejčtenější

.