Zavřít reklamu

Stát v čele jedné z největších technologických společností světa přináší své ovoce. Své o tom ví i šéf Applu Tim Cook, který si za loňský rok přišel na pořádný balík peněz. Vyplývá to alespoň z dat agentury Bloomberg, které zanalyzovala příslušné veřejně dostupné dokumenty. Na kolik si tedy lodivod Applu v loňském roce přišel?

Cookův plat se skládá z několika částí. Jeho základem byly loni 3 miliony dolarů s tím, že na bonusech za výkony dokázal vydělat dalších 7,7 milionů dolarů. Tato částka je však absolutně zanedbatelná oproti tomu, kolik vydělal na akcích, které od firmy v loňském roce za svou práci dostal. Jejich hodnota se totiž nyní pohybuje nad 120 miliony dolarů, díky čemuž můžeme říci, že si Cook za loňský rok u Applu vydělal na 133 727 869 dolarů. Zdá se vám tato částka jako absolutně neuvěřitelná? Je i není. Například mezi šéfy amerických společností je Cook až druhý nejlépe placený šéf. Prvním je Elon Musk z Tesly, který si podle Bloombergu vydělal těžko uvěřitelných 595 266 817 dolarů. Pokud by vás pak zajímalo, jak si vedl například lodivod Googlu Sundar Pichai, ten vydělal na 86 milionů dolarů. Šéf Microsoftu pak dokonce “jen” 77 milionů dolarů. 

Nutno podotknout, že i přes velké bohatství se snaží Tim Cook žít zcela běžným životem. Úsměvným důkazem je jeho nechuť k využívání soukromého letadla pro cestování, které se mu zdálo pro společnost neekonomické. Tim také již několikrát prohlásil, že hodlá po své smrti veškeré peníze darovat na dobrou věc. Miliardářské manýry byste u něj tedy hledali těžko stěží. 

Dnes nejčtenější

.