Zavřít reklamu

Jedním z nejprodávanějších smartphonů na světě je bezpochyby iPhone X, který si navzdory počátečním problémům získal velkou popularitu. Podle slov Tima Cooka se od zahájení jeho prodeje jedná o nejprodávanější iPhone každý týden, přestože prvotní prognózy analytiků nebyly pozitivní. Mnoho z nich bylo totiž přesvědčeno o tom, že vysoká cena tohoto modelu bude (v Česku si za něj Apple účtuje 30 tisíc korun) obrovskou překážkou, kterou prémiový smartphone jen těžko překročí. Opak je však pravdou.

Ceny vlajkové lodě cupertinské společnosti se v jednotlivých zemích různí, stejně jako platy. Švýcarská banka UBS provedla zajímavý průzkum toho, jak dlouho musí občané jednotlivých zemí pracovat, aby si mohli iPhone X koupit. Třeba v nigerijském Lagosu na něj musí pracovat 133 dní, zatímco ve švýcarském Curychu necelých 5 dní.

Podívejte se, jak dlouho musí pracovat lidé v jednotlivých metropolích, aby si mohli dovolit nejnovější jablečný telefon. Ve výpočtech se kalkuluje s průměrnou mzdou v těchto městech, cenou iPhonu X v dané zemi a osmihodinovou pracovní dobou v pěti pracovních dnech.

Jak tedy můžete sami vidět, zatímco v některých metropolích máte na iPhone X vyděláno opravdu velmi rychle, jinde takové štěstí mít nebudete. Při pohledu na tabulku se dá obecně říci, že v největších světových metropolích máte vcelku logicky i nejvyšší průměrnou mzdu a tím pádem je pro vás koupě iPhonu X o poznání snadnější. Rozhodně se ale samozřejmě nedá říci, že takto rychle si na telefon vydělají všichni, kteří v těchto městech bydlí. Jen pro zajímavost, pokud bychom se na tyto čísla podívali z pohledu České republiky, obyvatelé žijící v Praze by si na iPhone X měli vydělat za zhruba 15,3 pracovních dní, pokud kalkulujeme s průměrnou mzdou 39 tisíc korun hrubého (v reálu by to tedy bylo ještě o několik dní více). Zda tomu tak však skutečně je si odpovězte každý sám. I přesto je ale tento náhled určitě velmi zajímavý.

iPhone-X-Price-Around-the-World FB

Dnes nejčtenější

.