Zavřít reklamu

Epidemie čínského koronaviru začíná ztrpčovat podnikání mnoha firmám čím dál víc. Jejich snaha ušetřit výrobou svých produktů v Číně se jim totiž nyní vrací ve formě obrovských problémů s dodávkami produktů. Ty se navíc velmi pravděpodobně hned tak nezlepší. 

Čínská vláda reagovala již před pár týdny na strmě rostoucí počet nakažených koronavirem plošným uzavřením mnoha továren v zemi, čímž de facto ochromila nejen tamní, ale i celosvětový průmysl. Mnohé světové firmy včetně Applu jsou totiž na komponentech či přímo kompletních zařízeních vyráběných v Číně zcela závislé. Zákazníci společnosti Apple si nám postěžovali na to, že zatímco dříve na CTO čekali jeden až dva týdny, nyní na nově objednané CTO stroje čekají více než čtyři týdny a zatím o jejich dodání nemají žádné další informace.

S velkými problémy s dodávkami se nepotýká jen Apple. Čínské fabriky totiž využívá k výrobě svých produktů takřka celý svět, který si nyní klade jedinou otázku – Co bude dál? Skladové zásoby produktů či komponentů mnoha firem se totiž tenčí rychlostí blesku a pokud se do jejich vyprázdnění neobnoví v Číně provoz továren a tedy i dodávky, tyto firmy nebudou mít co zákazníkům nabídnout, což by znamenalo postupné zpomalení celosvětové ekonomiky. Jedná se tak o skutečně závažný problém, který však zatím nemá řešení. 

V tuto chvíli už je zcela jasné, že bezbolestně se koronavirus firmám využívajícím čínské dodavatele přejít nepodaří. Otázkou je tak spíš to, jak moc bolestný celý přechod bude. Vše v tomto směru závisí především na tom, jak se bude situace okolo nákazy v následujících týdnech vyvíjet. Odpověď na ní nicméně zatím nejsou schopni podat ani zdravotničtí odborníci či vědci. Zatímco jedni zastávají názor, že již brzy začne epidemie polevovat, jiní jsou naopak přesvědčeni, že to nejhorší má svět ještě před sebou. Firmám tak nezbývá než doufat, že se virus podaří brzy zkrotit a svět se neoctne v ekonomické krizi, na jejímž prahu nyní nebezpečně balancuje. Mapa šíření koronavirusu je pak k dispozici přímo zde.

Dnes nejčtenější

.