Zavřít reklamu

Nejprve obchodní válka, která drtila jednotlivé technologické giganty cly a nepřiměřenými omezeními, a nakonec koronavirus, jenž donutil společnosti výrazně utlumit výroby a odhaduje se, že bude mít pořádné finanční dopady. Zatímco Samsung se v tomto ohledu poučil a jako jeden z mála soustřeďuje svou pracovní sílu i síť továren ve Vietnamu, Apple dosud spoléhal výhradně na Čínu, což se mu také pořádně vymstilo. Naštěstí však jablečná společnost dostala rozum a část výroby, zejména tedy AirPods, iPadu a Apple Watch, přesouvá na Tchaj-wan.

Bezprostřední hrozba obchodní války sice již pominula, ač její dozvuky stále budí některé představitele Applu ze spánku, ale nová nákaza z čínského Wu-chanu tuto nepříjemnost hravě zastínila. Šířící se koronavirus, také známý jako COVID-19, totiž výrazně omezil fungování veřejných objektů a pracovišť po celé Číně, což západní technologický giganty a tamní výrobce pořádně potrápilo. Kvůli utlumení výroby totiž jednotlivé společnosti, a zejména Apple, nestačí pokrývat poptávku a dodávat požadovaný počet kusů. Alespoň v případě jablečné společnosti se ale situace pomalu mění, po přesunu výroby MacBooku Air a Pro, tedy jedněch z nejohroženějších zařízení, na Tchaj-wan se totiž představitelé rozhodli pro tentýž krok. Kromě notebooků se tak výroby mimo Čínu dočkají také AirPods, iPady a hodinky Apple Watch. Podle tamního zpravodajského plátku se jedná o nutnou iniciativu, především z důvodu šíření viru a nezbytnosti diverzifikovat portfolio zahraničních dodavatelů.

To pochopitelně neznamená, že Apple rázem přesune veškerou výrobu na Tchaj-wan, avšak společnost chce údajně podíl postupně zvyšovat, a to do té míry, dokud nepřestane být na Číně závislá. Konec konců, podle předběžných odhadů pozastavenému výrobnímu procesu čelí rovnou celá čtvrtina všech továren, což je na tamní poměry astronomické číslo. Navrátit se tedy zpět do starých kolejí a výroby dohnat je tedy takřka nemožné, zejména z důvodu nedostatku součástek. Jak se celá situace vyvine je zatím otázkou budoucnosti, ale analytici příliš optimističtí nejsou. Trh se smartphony má zaznamenat nejnižší prodeje za posledních pět let a co se Applu týče, nositelná zařízení zaznamenají 16% propad. Segment notebooků na tom s více než 30% poklesem bude ještě o poznání hůře. A není divu, virus si vyžádal již přes 73 tisíc nakažených a téměř 1900 úmrtí, což donutilo jednotlivé společnosti přijmout bezpečnostní opatření a dohlédnout na bezpečí zaměstnanců.

Dnes nejčtenější

.