Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi uživatele, kteří chtějí mít svá data v bezpečí i tehdy, pokud dojde k selhání vašeho zařízení, tak určitě nějakým způsobem zálohujete. V operačním systému macOS se jakožto nejvhodnější forma zálohy jeví Time Machine. Bohužel se podle posledních informací a testů ukázalo, že právě Time Machine nefunguje tak, jak by měl – a to konkrétně v macOS 10.15.3 Catalina. Uživatelé mají problém s vytvořením první kompletní zálohy, ale také s obnovením dat z existující zálohy.

O tom, že má v macOS Catalina Time Machine problémy s vytvořením první kompletní zálohy, se ví už o něco delší dobu. Konkrétně se jedná o problém, kdy se proces první zálohy dostane plnou rychlostí na 10 – 20 %, avšak poté dojde k úplnému zpomalení rychlosti zápisu. Ukázalo se, že nezáleží ani na tom, zdali využíváte klasické HDD či SSD, anebo zdali využíváte souborový systém APFS nebo HFS+. O tomto problému informoval blog eclecticlight.co a uvedl také příklad, který napoví o mnoho více. Ukázalo se například to, že téměř 2 GB složka s okolo 11 tisíci soubory, která ještě nebyla zálohována, se na SSD disk Samsung 860 EVO zálohovala 98 minut. Vzhledem k tomu, že Samsung 860 EVO dosahuje rychlosti zápisu a čtení okolo 500 MB/s, měla by záloha trvat jen několik sekund. Prvních 10 minut se však při záloze rychlost pohybovala v rozmezí 0 – 1.29 MB/s, po zbytek času poté průměrně okolo 0.37 MB/s.

Nutno podotknout, že se jedná o problém pouze Time Machine. Při objevení této chyby došlo k otestování tří dalších SSD disků (formátovaných jak na APFS, tak na HFS+) a nic se nezměnilo. V případě použití jiných zálohovacích programů, například Carbon Copy Cloner anebo ChronoSync, se soubory zálohovaly plnou rychlostí a bez žádných problémů. Chyba se doopravdy týká jen prvních záloh, jelikož při každých dalších už se neprojevuje a rychlosti zápisu odpovídají. Není přesně jisté, proč se tato chyba v macOS vyskytuje. Nejspíše je to kvůli velké databázi revizí a verzí, které jsou uloženy ve složce .DocumentRevision-V100 na disku, na který probíhá zálohování. Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že Apple v další verzi macOS tuto chybu opraví.

Dnes nejčtenější

.