Zavřít reklamu

Jablečné společnosti se daří na všech frontách, a byť prodeje letošní generace iPhonu lehce utlumují, ušlé zisky Apple bohatě dohání v odvětví nositelných zařízení. Konec konců, hodinky Apple Watch se staly synonymem pro prodejní hit a nejinak tomu je i u nového modelu AirPods Pro, u něhož dokonce poptávka výrazně převyšuje nabídku. Situace zašla tak daleko, že uživatelé čekají na sluchátka i několik týdnů a nevypadá to, že by se situace měla v brzké době měnit. Naopak, podle analytiků se bude zájem jen zvyšovat.

Zatímco až do nedávna se oči Applu a akcionářů upíraly zejména k iPhonu a segment nositelných zařízení byl sice důležitý, ale nikoliv zásadní, poslední dobou se tato skutečnost začíná měnit. Podle analytika společnosti Citi, Jima Suva, je zejména o sluchátka AirPods Pro takový zájem, že jablečná společnost nestíhá vyrábět. Zákazníci čekají na dodání v řádech týdnů a rozhodně se podle všeho nejedná o problém ve výrobě. Konec konců, při zveřejnění výše příjmů v říjnu se ukázalo, že odvětví nositelných zařízení dosáhlo 50% růstu a po vánoční sezóně by se toto číslo mohlo ještě o hezkých pár procent vyhoupnout směrem nahoru. Podobné výsledky očekávají i další analytici, včetně Dana Ivese, který na počátku loňského roku předpovídal, že Apple prodá až 65 milionů kusů sluchátek AirPods.

Letos by se toto číslo mohlo vyšplhat až na 85 až 90 milionů kusů. Stejný odhad nastolil i analytik Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein. Podle něj technologický gigant prodal za uplynulý rok několik desítek milionů AirPods v ceně až 6 miliard dolarů. V roce 2021 se podle Toniho stanou jablečná sluchátka třetím nejdůležitějším odvětvím Applu. Uvidíme, zda se prognózy naplní a stoupající trend bude pokračovat. Jisté je, že má společnost se segmentem nositelných zařízení velké plány a jen budoucnost ukáže, co vše Apple schovává pod pokličkou. Cena je nicméně rozhodující, například nejoblíbenějšími hodinkami jsou Apple Watch Series 3, které sice vyšly již v roce 2017, ale začínají již na cenovce necelých 200 dolarů.

Dnes nejčtenější

.