Zavřít reklamu

Už opravdu dlouhou dobu se šušká, že Apple pracuje na svém vlastním vozidle. První zprávy tohoto druhu se vyrojily v roce 2014. Od té doby jsme byli svědky mnoha spekulací. Jednu dobu se tvrdilo, že Apple od výroby vlastního automobilu upustil, a soustředí se jen a pouze na autonomní systém. To už ale nějakou dobu prý neplatí, jelikož díky určitým změnám je Apple údajně schopen postavit své kompletní auto s logem nakousnutého jablka, a to už v roce 2024.

Nejmenované zdroje sdělily agentuře Reuters, že Apple v souvislosti s tímto projektem vyvíjí naprosto nový design baterií, který má potenciál radikálně snížit spotřebu. Tím se pochopitelně zvýší dojezd na jedno nabití. Nový design baterií má také souviset s rozložením „aktivního materiálu“ uvnitř baterie. Baterie o určité velikosti by tak mohla mít daleko větší kapacitu oproti stejně velkým bateriím. Jablečný gigant by se měl také odklonit od klasických lithium-iontových baterií a vsadit spíše na technologii LFP, nebo na fosforečnan s příměsí lithia a železa. Zdroje hovoří, že jde o naprosto novou úroveň baterií, přičemž je přirovnaly k momentu, kdy se poprvé objevil iPhone.

Pokud se spekulace potvrdí a Apple opravdu dorazí se svým vlastním vozem, bude muset využívat úplně nový dodavatelský řetězec. Podle informací společnost v tomto směru hovořila se společností Magna International, která měla vozy vyrábět. Jednání ale skončila neúspěchem. Apple má tak či tak před sebou velký závazek. S dodavatelem totiž bude muset vyjednat určitý roční prodej, přičemž se hovoří až o 100 tisících kusech. Na každý pád je třeba připustit, že s projektem se může během následujících let ještě ledacos stát. Není vyloučeno, že se Apple opět vrátí k autonomnímu systému, který implementuje do nějakého vozu „tradiční“ automobilky.

Dnes nejčtenější

.