Zavřít reklamu

Skoro to až vypadalo, že se bouře přehnala a technologičtí giganti budou mít zase na několik týdnů klid. Místo toho se ale vyrojily další problémy, spojené zejména se zahraničním aplikacemi, které podle amerických zákonodárců sbírají data o uživatelích a následně je poskytují tamním vládám. Pochopitelně se jedná výhradně o čínské aplikace, které jsou údajně kompromitující a mohou nevhodně nakládat s citlivými daty. Apple a Google tak byli opět povoláni na kobereček, aby se k celé situaci vyjádřili.

Kontroverzí týkajících se čínského softwaru je čím dál více a není divu, že si na celý incident posvítili i zákonodárci a vyšší instance. Legislativní výbor pro dohled a reformy, sestávající z jednotlivých poslanců, totiž po technologických gigantech požaduje vysvětlení toho, jak aplikace nakládají s uživatelskými daty a citlivými informacemi. Apple i Google tedy byli opět pozváni na kobereček předsedou komise, Stephenem Lynchem, aby hájili své zájmy a vyjádřili se k situaci, jež může podle Lynche znamenat potenciální bezpečnostní riziko. V hledáčku zákonodárců je zejména oblíbená aplikace TikTok od čínské společnosti ByteDance, která má údajně na Apple úzké vazby, což znepokojuje jak státníky, tak jednotlivé komise. Společnosti tedy budou muset vysvětlit, zda uživatelé o zahraničním původu aplikace vůbec ví. a poodhalit to, jak vývojáři data uchovávají.

„Jistá obvinění nastiňují možnost toho, že zahraniční společnosti sbírají citlivá data o uživatelích a následně tyto informace poskytují tamní vládě, což může znamenat významná národní bezpečností riziko. Zákony Spojených států totiž umožňují uchovávat obrovské množství dat, z nichž některá mohou být nanejvýš důvěrná,“ stojí v dopise, který byl adresován oběma představitelům amerických technologických gigantů, tedy jak Sundarovi Pichaimu, výkonnému řediteli Googlu, tak Timu Cookovi. Ani jedna společnost se k výzvě nevyjádřila, avšak je pravděpodobné, že budou opět probíhat interní jednání, kde budou názory obou nadnárodních korporací vyslyšeny. Uvidíme, zda se dopis mine účinkem, nebo obě společnosti náležitě zareagují.

Dnes nejčtenější

.