Zavřít reklamu

Že se Applu v prodejích letos představených iPhonů velmi daří zřejmě není třeba znovu opakovat. Přesto se jeho zraky pomalu začínají upírat k budoucnosti a chystaným telefonům iPhone SE 2 a iPhone 12. I z tohoto důvodu analytici očekávají brzké zpomalení výroby stávající generace a pomalou přípravu na příchod té další. Konec konců, vánoční sezóna prodeje opět popožene a pak můžeme očekávat mírný útlum. Alespoň tedy do jara, kdy má údajně dorazit nástupce iPhonu SE.

Apple si svou pětiletku hýčká a snaží se o to, aby byla výroba plánovaná a zároveň dostála poptávce. Nejinak je tomu i nyní, kdy proběhne hlavní vlna nákupů před Vánoci a následně nastane menší stagnace, alespoň tedy z hlediska prodejů iPhonu. To samé očekává i analytik Jun Zhang z investiční banky Rosenblatt Securities, podle jejíž zprávy se Apple postupně připravuje na utlumení výroby, a to o celých 25%. Toto číslo se však týká pouze prosince a podle Zhanga je scénář, že do března dojde k poklesu o až 60%, poměrně pravděpodobný. Ostatně, společnost již naplnila kapacity, před svátky je dobře zásobená, a tak se chce raději připravovat na jarní sezónu. Právě během ní má totiž dorazit nástupce oblíbeného kompaktního telefonu iPhonu SE, který spousta fanoušků vyhlíží.

Každá mince má však dvě strany a proti tomuto názoru se ohradila analytička Katy Huberty z banky Morgan Stanley, která se nedávno setkala s finančním ředitelem Lucou Maestrim, a stejně tak několika dodavateli Applu. Poklesu výrobu se podle všeho nebojí a o iPhonu 11 je naopak takový zájem, že má Apple co dělat, aby pokryl poptávku. Je navíc nutné dodat, že banka Rosenblatt Securities nemá v jablečnou společnost příliš důvěru a očekává pokles jejích akcií. Drtivá většina ostatních společností a analytiků naopak čeká růst a proklamuje, že nejnovější generace iPhonu překonala všechny prodejní odhady. V každém případě se firma Rosenblatt vyjádřila také k chystanému iPhonu 12, kterých se má na podzim 2020 údajně dočkat až 6 nových modelů, a to včetně standardního iPhonu 12 s podporou 4G a 6.1palcovým displejem. Vylepšený model Pro se pak dočká rovnou dvou variant a 5.4palcového displeje, zatímco jedna by mohla obsahovat pouze 4G a druhá plnohodnotný 5G modem. Samozřejmě nebude chybět iPhone 12 Pro Plus, opět ve dvou variantách, a luxusní Pro Max s nativní podporou 5G. Uvidíme, s čím Apple přijde.

Dnes nejčtenější

.