Zavřít reklamu

Jablečná zařízení jsou často terčem loupeží, krádeží a různých pokusů o zcizení. Důvodem je především cena, která se v případě produktů od Applu může vyšplhat až na tisíc dolarů, což je pro mnohé zloděje neodolatelným lákadlem. Přesto se ale říká, že karma dostihne každého a v nejnovějším incidentu, během něhož došlo ke zcizení chytrých hodinek Apple Watch, se toto pořekadlo potvrdilo. Hodinky totiž dovedly policii přímo k pachatelům, a to pomocí funkce Find My, která automaticky lokalizuje všechna zařízení pod jedním Apple ID.

O krádežích týkajících se produktů od Applu píšeme téměř pravidelně, avšak zatímco v minulosti se jednalo o organizované loupeže a přepadení, dnes tu máme něco z jiného soudku. Dva zloději se totiž pokusili zcizit jablečné hodinky Apple Watch, které byly však stále napojeny na telefon původní majitele. Když tedy uživatel zjistil, že mu hodinky chybí, jednoduše využil aplikaci Find My, která vyslala signál a zobrazila zařízení na mapě. Pak jen stačilo kontaktovat policii, informovat je o přesné lokaci a o zbytek se postarali strážci zákona. Oba pachatelé, z nichž jednomu bylo 21 let a druhému 38 let, měli údajně podmínku a se zákonem se zapletli již dříve. Podle strážníků se v karavanu, kde zločinci přebývali, našly kromě hodinek i drogy a návykové látky.

Příběh tak naštěstí skončil dobře, ale v tomto případě se jedná spíše o výjimku, než o pravidlo. Konec konců, nedávno při podobné potyčce došlo ke ztrátě na životě a často takovéto incidenty končí smrtí. Apple však myslí i na tyto situace a snaží se o co nejlepší možné zabezpečení, díky němuž je možné zařízení zpětně vystopovat. Nejúčinnější je aplikace Find My, avšak kromě této možnosti je tu i další, radikálnější. Přes svůj iCloud účet lze totiž zařízení nahlásit jako kradené a na dálku vymazat veškerý obsah a uzamknout systém, díky čemuž jsou hodinky či telefon v podstatně nepoužitelné. Navíc obsahují automatickou funkci Activation Lock, která pachatelům znemožňuje připojit Apple Watch k novému telefonu. Uvidíme, zda nás brzy čeká další podobný případ.

Dnes nejčtenější

.