Zavřít reklamu

Mapy od Applu jsou mnoha jablíčkáři vnímány jako naprostý mapový paskvil, jehož využití je tou nejhorší noční můrou. Ostatně, po jejich mizerném startu se ani není příliš čemu divit. Reputaci map se však Apple snaží napravit seč mu síly stačí, což dokazuje i novinka Look Around z iOS 13. Ta do Apple Maps přináší možnost prohlédnout si svět skutečně detailně a to de facto tak, jako byste v něm stáli přímo vy. Jedná se tedy o prvek, kterým se Google chlubí již řadu let – tedy konkrétně o Street View. Apple se však svět snaží přesvědčit, že jeho verze je už nyní o poznání lepší, což si můžete ověřit i vy sami. 

Look Around ukázal Apple světu poprvé na červnové WWDC, kdy představil prakticky všechny softwarové novinky chystané na letošní rok. Už tehdy se nechal slyšet, že bude tato vychytávka zprvu dostupná jen na území USA, avšak s její expanzí za hranice se samozřejmě v budoucnu počítá. Jak to však zatím vypadá, o nic rychlého se jednat nebude. V betě iOS 13 bylo totiž možné skrze Look Around zkoumat jen okolí Bay Area v Kalifornii, části Las Vegas a části Havaje. Nyní Apple zpřístupnil i Los Angeles a New York. Je tedy víceméně jasné, že jen zmapování USA v takové kvalitě, jakou pro novinku potřebuje, bude skutečně zdlouhavé. 

Pokud si chcete novinku vyzkoušet, stačí otevřít Apple Maps a vyhledat přes vyhledávač cílovou destinaci – tedy třeba právě New York či Los Angeles. Pak už jen stačí cíl přiblížit a jakmile se na displeji vašeho iPhonu či iPadu objeví v pravém horním rohu dalekohled, tapnout na něj. V horní polovině displeje se vám otevře okno s pohledem, který můžete znát právě ze Street View. V tomto “světě” se můžete pohybovat jednoduchým tapnutím na místo, kam se chcete přesunout. Přejezdy mezi jednotlivými místy jsou vcelku plynulé, avšak čas od času na chybu, která plynulost naruší. I tak si však myslím, že se jablečná verze vzhledově lepší než ta od Googlu. Co je to však platné, když je její dostupnost skutečně mizerná. 

Dnes nejčtenější

.