Zavřít reklamu

Herní služba Apple Arcade se sice dočkala formálního spuštění teprve minulý čtvrtek spolu s vydáním iOS 13, už však proti ní stojí poměrně zajímavý konkurent. Toho vytvořil Google pro androidí telefony, nazývá jej Play Pass a jeho obsahem Apple Arcade z určitého úhlu pohledu poráží. 

Že Google chystá kopii Apple Arcade pro Android se začalo proslýchat jen pár týdnů po představení jablečné herní platformy. Tyto spekulace později Google sám potvrdil spuštěním beta testu, který probíhal od konce letošního července. Díky tomu si tak mohli hráči udělat poměrně dobrý obrázek o tom, do jaké služby se vyplatí investovat víc. Jednoduché rozhodování však mít nebudou. Obě služby totiž stojí shodně 4,99 dolarů, přičemž zatímco v Česku je jich Arcade dostupné za 139 korun měsíčně, služba Googlu na svůj tuzemský start zatím čeká, jelikož je dostupná zatím jen v USA. Zatímco Arcade vsází na exkluzivní tituly, kvůli čemuž jich je ve službě méně, Play Pass od Googlu jde směrem co možná nejširšího obsahu, takže v něm naleznete již nyní více než 350 her. Ty však nejsou exkluzivní a mnohdy ani nové. Stačí totiž de facto jen to, aby byly v obchodě Google Play jakkoliv úspěšné a Google je do Play Passu zařadí. Nechybí tu tak třeba Terraria či Monument Valley. Poměrně zajímavé přitom je, že kromě her se ve službě objevuje i pár klasických aplikací, které lze v rámci předplatného využívat zdarma (respektive za uhrazené předplatné). 

Zatímco po obsahové stránce se služby výrazně rozchází, v prakticky všem ostatním si jsou podobné jako vejce vejci. Ani jedna služba nenabízí hry s mikotransakcemi či reklamami, obě podporují rodinné sdílení a obě nabízí i bezplatnou zkušební verzi. V případě Apple Arcade je to velmi slušný měsíc, Google nabízí pro svůj Play Pass “jen” 10 dní, avšak zase nabízí možnost se v určitém časovém horizontu zaregistrovat k ročnímu odběru služby, kdy jeden měsíc vyjde místo 4,99 dolarů na 1,99 dolarů. Určitou nevýhodou může být u Play Passu absence multiplatformního hraní (tedy dostupnost na iPadOS, iOS, tvOS a macOS), které právě Apple nabízí. 

A co vývojáři? 

Co se týče odměn pro vývojáře, ty by měly být vypláceny podle toho, jak budou jejich aplikace ve službě protěžované. Jednat by se tedy mělo de facto o jakousi kombinaci času uživatelů aplikací na obrazovce či otevření jednotlivých aplikací, podle čehož mohl Google vývojáře také vyplácet. Podle zdrojů portálu The Verge se však zdá Googlu jím zvolený odměňovací systém daleko komplexnější než právě tyto dva. Je však samozřejmě možné, že se od něj nakonec odkloní a začne využívat systém jiný. 

Služba je od tohoto týdne pro androidí zařízení dostupná v USA, avšak s její expanzí za hranice Google počítá a to ve velmi brzké době. Těžko v tuto chvíli sice říci, kdy se dostane do Česka, avšak vzhledem k tomu, že pro ní není nutné zajišťovat žádné komplikované překlady či podobné věci, nemuseli by tuzemští Androiďáci čekat příliš dlouho. Zda bude novinka úspěšná či dokonce úspěšnější než Apple Arcade ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.