Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Oborová zdravotní pojišťovna zavedla nový příspěvek na nákup chytrých hodinek schopných zaznamenat EKG. Je první a jedinou zdravotní pojišťovnou v České republice, která takový příspěvek nabízí, a také je jednou z prvních na světě. OZP svým klientům umožňuje nechat si zdarma online vyhodnotit záznam EKG atestovaným kardiologem. Od spuštění tohoto systému v červnu už pěti svým klientům doporučila na základě tohoto záznamu urychleně vyhledat kardiologa.

„Nositelná elektronika bude do několika let úplně běžnou součástí medicíny. Jsem rád, že Oborová zdravotní pojišťovna může rozšíření tohoto trendu hodně pomoci, protože přináší jasná pozitiva – po prvních třech měsících provozu systému se totiž potvrzuje, že EKG z hodinek může poskytnout život zachraňující informace,“ říká Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny.

OZP se proto rozhodla, že bude svým klientům na pořízení hodinek schopných zaznamenat EKG přispívat. „Na českém trhu jsou v současné době takové hodinky dostupné jen jedny, a to Apple Watch 4 a 5; jejich aplikace v telefonu má navíc potřebnou certifikaci. Kromě příspěvku se nám navíc na tyto hodinky podařilo zajistit pro naše klienty i sedmiprocentní slevu u partnerského prodejce SmartyCZ,“ upozorňuje obchodní ředitelka OZP Miloslava Lukešová a dodává, že OZP počítá s tím, že v budoucnosti se příspěvek vztáhne i na další obdobná zařízení, jakmile budou běžně dostupná na českém trhu.

Výše příspěvku na Apple Watch čtyřkové a pětkové řady je individuální. Záleží na aktuálním počtu bonusových kreditů každého klienta pojišťovny. Kredity OZP připisuje například za to, když klient zkontroluje svůj výpis zdravotní péče, za průběžnou aktualizaci online zdravotního profilu klienta, za preventivní návštěvy u zubaře, za lehké sportování v akci www.kazdykrokpomaha.cz nebo například za darování krve. Kredity si klienti OZP mohou mezi sebou volně přeposílat a jejich horní výše není omezená. V praxi tak OZP vloni například jednomu klientovi jednorázově přispěla i víc než 9 000 Kč, a to na pořízení rovnátek.

Pomocí záznamu EKG z hodinek je možné zachytit zejména fibrilaci síní. Ta je poměrně rozšířenou chorobou, kterou je však v raném stádiu těžké odhalit při konvenčním vyšetření ať už u kardiologa nebo i celodenním sledováním pomocí EKG Holteru. Zpočátku se totiž nemoc projevuje sporadicky a nemusí se v čase vyšetření objevit. Pokud však má klient na ruce chytré hodinky, které nosí i z jiných důvodů, než jen ověření EKG, může záznam zapnout právě ve chvíli, kdy pociťuje obtíže. A pokud atestovaný kardiolog potvrdí možný problém, je možné chorobu začít řešit velmi brzy, ve stadiu, kdy je léčba ještě snazší, pro klienta přívětivější a také pro zdravotnický systém levnější.

Klienti si s OZP mohou nechat lékařem ověřit až pět zaznamenaných křivek EKG měsíčně. V rámci pilotního provozu systému náklady na vyšetření hradí MDT-Medical Data Transfer, Mezinárodní centrum pro telemedicínu a OZP pro ně poskytuje infrastrukturu v podobě své aplikace mVitakarta a asistenční služby Asistent zdraví.

Mobilní verze VITAKARTY nabízí řadu pokročilých medicínských funkcí. Vedle vyhodnocování EKG je to například také robotická detekce potenciálně nevhodných kombinací léků. Tu VITAKARTA zvládá plně automaticky, aniž by uživatel musel seznam svých léků do aplikace ručně zadávat, a to díky tomu, že je VITAKARTA přímo napojena na interní informační systém Oborové zdravotní pojišťovny, který eviduje platby za léky vydané na předpis; ručně je do VITAKARTY možné přidat volně prodejné léky zakoupené v lékárně. Dále aplikace umožňuje například také bezpečně ukládat data z lékařských vyšetření.

V aplikaci VITAKARTA je registrováno přes 450 000 klientů Oborové zdravotní pojišťovny, má ji tedy už 6 z 10 klientů pojišťovny. Do telefonu si mobilní aplikaci nainstalovalo přes 53 000 lidí, zhruba 21 000 v systému iOS. Aktivně s VITAKARTOU pracuje kolem čtvrt milionu klientů OZP.

Přes VITAKATU lze kontrolovat výdaje na zdravotní péči a platit zdravotní pojištění. Jejím prostřednictvím si také klienti OZP nechávají proplatit příspěvky z Fondu prevence, kdy stačí pouze vyfotit doklad o zaplacení benefitu, například očkování, permanentky do bazénu nebo třeba účtenky za brýle. OZP navíc svým klientům umožňuje přes VITAKARTU například také hodnotit své lékaře v nemedicínských parametrech, jako je vstřícnost a srozumitelnost komunikace lékaře a sestry nebo prostředí ordinace a čekárny.

Kompletně elektronická je i přihláška do Oborové zdravotní pojišťovny. Tu lze vyplnit ani ne za minutu na www.chcidoozp.cz, přičemž OZP všechny formality spojené s příchodem klienta do OZP zařídí sama.

Dnes nejčtenější

.