Zavřít reklamu

Aplikace Zprávy – respektive konkrétně iMessage – působí na první pohled jako něco, s čím si není třeba příliš lámat hlavu. Posíláte a přijímáte zprávy – co víc od iMessage chtít? S hrstkou užitečných triků a tipů ale můžete psaní zpráv na vašem iPhonu učinit zajímavějším, efektivnějším, zábavnějším a užitečnějším.

Vytvořte si profil

Tato funkce bude součástí operačního systému iOS 13, kterého se dočkáme již za nedlouho – majitelé zařízení s betaverzí si ale profil mohou vytvořit již teď. V iMessage si můžete vytvořit vlastní profil, sestávající z vašeho jména a příjmení, a doplnit ho o vlastní profilový obrázek, díky kterému vás ostatní poznají. Jak na to?

  • Otevřete Zprávy -> Nastavení (tři tečky vpravo nahoře) -> Upravit jméno a fotku.

V nastavení si můžete také určit, komu se budou vaše jméno a fotografie sdílet, díky čemuž si velmi solidně můžete pohlídat i své soukromí. Nejde sice nastavit, že se bude sdílet například jen jméno a nikoliv fotka, avšak to lze jednoduše vyřešit nepřidáním profilového obrázku.

Sdílejte polohu s přáteli

Apple nabízí uživatelům možnost bezpečně s kontakty sdílet jejich aktuální přesnou polohu. To se hodí zejména ve chvílích, kdy si domlouváte sraz, a potřebujete dotyčného co nejpřesněji navigovat. Smířit se ale musíte s tím, že „odkaz“ na vaší polohu bude určen pro Apple Mapy, se kterými každý jablíčkář kamarád určitě není. Jak nasdílet svou polohu?

  • Otevřete příslušné vlákno zprávami
  • Klepněte na jméno kontaktu a poté zvolte malé „i“ v kroužku.
  • Zvolte „Odeslat moji současnou polohu“.

Vytvářejte vlastní emoji

Nebaví vás klasičtí emoji? Nevadí. S příchodem iPhonu X jsme se totiž dočkali možnosti vytváření vlastních animovaných ksichtíků s názvem Animoji, které o rok později doplnili Memoji. Zatímco Animoji už vytvořené jsou a vy je „jen“ můžete ovládat svými obličeji (a tedy u nich de facto vytvářet různorodé výrazy), Memoji si můžete vytvářet od píky. Jejich hlavní myšlenkou je sice, aby se vám podobaly, avšak fantazii se meze nekladou a pokud máte rádi extravagantnější pojení emoji, zde je skvělá možnost si jej dopřát. Smířit se ale musíte s tím, že je tato funkce dostupná pouze na iPhonech a iPadech s Face ID.

  • Klepněte na pole pro zadání textu.
  • Nad klávesnicí se vám objeví malé ikony – klepněte na položku „Samolepky“ s ikonou obličejů.
  • Vyberte Animoji, které chcete poslat.
iMessage iOS 13 Nalepky Animoji

Nenechte se rušit skupinovými notifikacemi

Čas od času se každý z nás zapojí do skupinové konverzace, o kterou po jisté době ztratí zájem. V takovém případě mohou být notifikace z této skupinové konverzace opravdu obtěžující. Mnozí přátelé snad každého z nás si totiž libují v tom skupinu co nejvíce spamovat různými hloupostmi, nebo psát dlouhé zprávy tím stylem, že jí posílají například po větě či řádku do skupiny a tím člověka zahlcují upozorněními. Jak se jich jednoduše zbavit?

  • Spusťte aplikaci Zprávy a podívejte se konverzace, ale neotevírejte chat.
  • Najděte konverzaci, kterou chcete ztlumit, a přetáhněte doleva – z možností, které se vám objevily, zvolte „Skrýt upozornění“.

Vypněte potvrzení o přečtení

Potvrzení o přečtení v iMessage jsou užitečná, ne vždy je ale potřebujeme – respektive ne vždy chceme, aby odesílatel věděl, kdy jsme si jeho zprávu přečetli. Přeci jen, pokud si zprávu přečtete, druhá strana může logicky očekávat, že jí v brzké době odpovíte a jakmile tak neučiníte, můžete si zadělat na solidních nepříjemnostech. Pokud se o tuto informaci nechcete s ostatními dělit, vyzkoušejte následující postup:

  • Otevřete aplikaci Zprávy a vyberte požadované vlákno.
  • Klepněte na jméno a ikonku odesílatele a zvolte symbol „i“ v kroužku.
  • Vypněte možnost „Potvrzení o přečtení“.

Dnes nejčtenější

.