Zavřít reklamu

Apple Pie, Banana Bread, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo či Pie. Ne, skutečně nečtete nabídku sladkostí někde v cukrárně. Přesně takto totiž Google v minulosti pojmenovával nové verze svého operačního systému Android, respektive dával tyto názvy pochutin za jejich číselné označení. S tím však po jedenácti letech končí. 

Google před malou chvílí oficiálně oznámil, jak se bude nová verze jeho operačního systému pro mobilní telefony, tablety a další smart zařízení jmenovat. Nový Android, kterému se doposud přezdívalo Android Q, ponese název Android 10. Nic víc, nic míň. Názvosloví tohoto operačního systému se tak nápadně přiblíží Applu a jeho iOS, u kterého jsme na čísla zvyklí prakticky od prvopočátku. 

Podle Googlu však za novým názvem Apple rozhodně nestojí. K použití relativně strohého jména se rozhodla společnost dle svého vyjádření jen a pouze kvůli tomu, že názvy sladkostí ve jméně operačního systému dělaly jen neplechu a uživatele mátly. Jelikož je systém dostupný prakticky po celém světě, poměrně často se stávalo například to, že uživatelé v odlehlejších či méně vyspělých státech vůbec netušili, co slovo za číslovkou u jejich androidího telefonu vlastně znamená, jelikož se s ním nikdy nedostali do styku. Google se proto rozhodl alespoň protentokrát název co nejvíce zjednodušit, což je určitě dobře. Novinky, které Android 10 přinese, si pak můžete přečíst zde. 

Ve zjednodušování není sám

Není to však jen Samsung, kdo se snaží názvy svých produktů co nejvíce zjednodušit a ušetřit tak svým uživatelům starosti s jejich rozlišováním. Podobnou cestou se totiž dnes hodlá vypravit i Apple u svého nejdůležitějšího produktu – iPhonů. Ty se totiž letos dočkají opět mírné změny názvu, díky které by měly být jak letos, tak i u budoucích modelů naprosto jasné, o jaký iPhone se vlastně jedná. Prémiové modely se totiž dočkají přidání slova „Pro“ za číslovku, zatímco levný iPhone bude označován jen a pouze číslem. Díky tomu by se tak nemělo stávat, že by si uživatelé jakkoliv telefony kvůli jejich názvům popletli. Tedy snad.

Dnes nejčtenější

.