Zavřít reklamu

Včera začala každoroční konference Google I/O v Kalifornii, kde americký gigant představuje hardwarové i softwarové novinky. Po úvodním proslovu o ideálech firmy se většina konference zabývala chytrými technologiemi, které usnadní život. Představen byl nový Android Q, podstatně rychlejší asistent, automatický převaděč mluveného slova na text (a naopak), nebo způsoby k ochraně soukromí.

Google prozradil, jak chce chránit soukromí uživatelů

Otázka ochrany soukromí a osobních dat je v poslední době diskutována stále častěji, zejména kvůli aférám Facebooku. Téma tak nechybělo ani na Google konferenci, kde se mluvilo o možnosti vypnutí shromažďování dat, polohových údajů apod. Přednášející ale zároveň upozornil, že vás díky nim může Google zavčasu varovat v případě, že se k vám blíží nějaké nebezpečí. Třeba pokud bude ve vaší blízkosti zjištěno tsunami, záplavy, požár aj.

Asistent je o dost rychlejší a chytřejší

Google zmenšil chytrého asistenta do 0,5 GB dat, která můžete mít přímo v telefonu. Jeho reakce se tím výrazně zrychlí, což Google demonstroval asi 15 příkazy, s nimiž si asistent poradil do minuty. Zvládne mj. zpracovat více úkolů najednou, takže pokud při diktování e-mailu řeknete „nastav předmět na Ahoj“, asistent pochopí, že se nejedná o součást diktovaného textu. Funkce dorazí už letos na nové telefony Pixel, u ostatních zatím není známo.

Google Lens se dočkalo vylepšení, a umí teď nejenom přečíst text, který oskenujete, ale zároveň i přeložit. Funkce je zatím omezena na několik málo jazyků, ale brzy se máme dočkat vylepšení. Google Lens využijete také v restauracu, kde stačí oskenovat jídelní lístek, a systém vám automaticky zvýrazní oblíbená jídla/položky (to ví od předchozích návštěvníků), a kliknutím si zobrazíte fotografie konkrétního pokrmu.

Systémy Ai usnadní komunikaci

Vývojáři neustále vylepšují rozpoznávání řeči, obrazu i význam celých vět v mezilidské komunikaci. Až doposud bylo nutné mít celkem dobrou výslovnost, což působilo řadě uživatelů problém. Google teď pracuje s různými poruchami výslovnosti, takže si asistent poradí i s řečí handicapovaných (nebo s českou angličtinou). Umělá inteligence je také po zaučení schopná přepisovat slova na text s překvapivou přesností.

Google konference 2019 - Ai systémy

S tím souvisí i Live Caption, technologie, která vám zobrazí titulky v reálném čase; když si pustíte anglický seriál, Live Caption vám v něm bude titulky rovnou zobrazovat. Obrovský přínos může mít technologie pro neslyšící, kteří tak budou moci „normálně“ telefonovat. Slova druhé strany budou převedena na text, který si hluchoněmí přečtou, a jako odpověď napíšou text, který bude druhé straně přečten.

Chytrá domácnost má nové funkce i jméno, představujeme Nest

Chytrá domácnost a všechny produkty jí určené se budou nově jmenovat Nest. Např. Google Home Hub je nově Nest Hub. Gigant tak rovnou představil novinku Nest Hub Max s 10″ displejem, která rozpozná obličeje členů v domácnosti (podobně jako Face ID), a na základě uživatele přizpůsobí obsah, výsledky vyhledávání, výběr hudby apod. Aby mohla technologie posloužit co nejlépe, jste neustále sledováni kamerou (lze deaktivovat přepínačem na zádech), a třeba k zastavení přehrávání stačí jenom zvednout ruku.

Rozšířená realita pomůže i se vzděláním

Pojem „rozšířená realita“ si spousta uživatelů spojí s VR hrami, Google ji chce ale využívat mnohem pestřeji. Rozšířená realita se dostává do vyhledávání, a skvěle funguje třeba při vyhledávání lidských svalů. Stačí zadat jeden konkrétní, a Google vám díky rozšířené realitě zobrazí strukturovanou 3D odpověď/model.

Google Stadia, blíží se budoucnost hraní?

Tohle může být zajímavý projekt zejména pro příležitostné hráče, kteří nechtějí investovat do herního počítače. Google Stadia představuje vzdálený herní počítač, na kterém můžete hrát „na dálku“. Nezbytné bude silné a stabilní připojení k internetu a poplatek několika dolarů měsíčně. Výměnou ale můžete hrát i ty nejnáročnější hry na telefonu, tabletu nebo kancelářském laptopu. Celý projekt je zatím ve fázi vývoje, ale vypadá velmi slibně.

Nové funkce pro zdraví

Stejně jako jiní giganti, také Google chce lidem pomáhat v oblasti zdraví/zdravotnictví, a tak vyvíjí diagnostické systémy. Aktuálně dělá největší pokroky v rozpoznávání cukrovky, a spustil také nový projekt na včasné rozpoznání rakoviny plic.

Novinky z Android Q můžete testovat už teď

K nejočekávanějším novinkám patří Android Q, který bude mnohem bezpečnější a nabídne nové možnosti nastavení. Bezpečnostní aktualizace budou nově instalovány přímo na pozadí bez nutnosti restartovat telefon (stejně jako je tomu u Play Services), a dočkáme se také tmavého režimu pro celý systém, na který Google připravuje aplikace už od loňska. Ačkoliv se očekávalo, že po fiasku se Samsungem Foldio nebude o ohebných telefonech moc zmínek, ukázal Google hned na úvod systém, který ladně prochází po různě skládaných displejích.

V novém systému se můžou uživatelé těšit na tzv. Driving mode. Ten vyvolá speciální rozhraní ve chvíli, kdy usednete za volant, takže budou základní funkce jako navigace nebo hudba lépe dostupné. Není potřeba nic stahovat, mód bude automaticky dostupný už během léta; podporován bude v 30 zemích, ale ČR mezi ně tradičně nepatří.

Představena byla také novinka „Personal References“, která vám umožní sledovat situaci u členů rodiny. Obratem tak dostanete informace o dopravní situaci mezi vámi a domem vašich rodičů, nebo si nastavit upozornění na jejich narozeniny. Testovací verze Androidu Q je letos dostupná pro 21 telefonů 12 různých značek, což je dvakrát více, než v loňském roce.

Viděli jsme nové telefony Pixel 3a a 3a XL

Hardware od Googlu světomé žebříčky zrovna neláme, a tak se zmínil o nových Pixelech jen okrajově. Na rozdíl od jiných gigantů se „nesnaží předvádět“, žádná snaha o fičury budoucnosti nebo ohebný displej. Nové Google Pixel 3a a větší 3a XL jsou nadmíru konzervativní stroje. Výrobce se mj. chlubí vrácením 3,5mm jack konektoru, který ostatní výrobci naopak odstraňují. Co se týče obrazu a fotoaparátu, byly integrovány stejné technologie jako v případě předchůdce.

Menší z telefonů dostal 5,6“ AMOLED displej s rozlišením Full HD+, čelní stereo, fotoaparát o síle 12 Mpix a nočním režimem. Uvnitř tepe Snapdragon 670, 4GB RAM, a vnitřní úložiště nabídne velikost 64 GB. Google na druhou stranu nabízí neomezený úložný prostor na fotografie a videa v aplikaci Google Fotky. Výdrž telefonu zajišťuje 3 000mAh baterie s podporou rychlého nabíjení – pouhých 15 minut nabíjení prý vystačí na 7 hodin užívání.

Větší z mobilů, tedy Pixel 3a XL, nabízí OLED displej s velikostí 6 palců a Full HD+ rozlišením. Oproti menší verzi žádné zásadní (až na velikost) zlepšení nenabízí, hardwarová výbava zůstává stejná. Baterie je o něco větší, nabídne 3 700 mAh a stejné vlastnosti jako Pixel 3a. Za menší z telefonů zaplatíte 399 dolarů (asi 9 200 Kč), zatímco za větší 479 USD, tj. 11 tisíc Kč. Na našem trhu ale zatím dostupné nebudou.

Google konference 2019 I/O

Dnes nejčtenější

.