Zavřít reklamu

Pravděpodobně jste zvyklí na to, že informujeme zejména o retro hrách, které si najdou cestu na App Store. Tentokrát tu však máme výjimku, a to rovnou samotného krále žánru akčních RPG, jenž v roce 1996 nastavil laťku pro všechny nadcházející hry na hrdiny a započal novou éru. Řeč není o nikom jiném než o prvním dílu Diabla, legendy od společnosti Blizzard, která od svého vydání spatřila světlo světa v nesčetných podobách a svůj debut zažila na mnoha zařízeních. A teď je dokonce dostupná i v internetových prohlížečích.

Jistě si pamatujete na mrazivou atmosféru temných sklepení, tajemstvím zahalený soundtrack v Tristramu a strach z neznáma, jenž vás sevřel pokaždé, když jste měli vkročit do dosud neprozkoumané lokace. Ne nadarmo si Diablo získalo srdce mnoha milionů hráčů a stalo se jistou předlohou nejen pro další díl této ságy, ale zejména pro nadcházející akční RPG. Hratelnost vám pravděpodobně popisovat nemusíme, likvidování hord nepřátel, sbírání předmětů a vylepšování vašeho hrdiny snad mluví za vše. Na tehdejší dobu bylo Diablo revoluční díky nejednomu hernímu prvku a nabídlo dosud nevídané možnosti. Ať už co se týče pozoruhodně propracované grafické stránky, level designu nebo samotné rozsáhlosti herního světa a RPG prvků.

Právě tyto úvahy vedly vývojáři z Rivsoftu k závěru vydat Diablo někde, kde hra dosud nevyšla. V dnešních dnech neexistuje snad nikdo, kdo by tento titul na svém počítači nerozjel a hra je ke stažení téměř na každém rohu, ale jak si co nejjednodušeji oživit vzpomínky a zažít nostalgii? Odpověď na tuto otázku byla překvapivě jednoduchá a dovedla tvůrce k tomu, že začali pracovat na verzi pro prohlížeče. Konec konců, existují stránky s téměř nekončící zásobou DOSových her, tak proč to samé neudělat s Diablem. Vývojáři jen vzali zdrojový kód, mírně ho upravili a vyladili, a opětovně tak hru připravili k vydání. Licence budou pochopitelně oficiální, tudíž se nejedná o žádný nekalý způsob jak hru ukrást. Internetová verze totiž nabízí jen demoverzi, v níž si můžete projít první dvě úrovně a následně máte dvě možnosti – zakoupit si hru, nebo využít svou kopii například ze serveru GOG, abyste nahráli patřičný soubor na web a tím si odemkli zbytek hry.

Onou tajnou přísadou, díky níž si budete moci udělat výlet až k samotnému Diablu, je soubor Diabdat.MPQ, který najdete ve složce nainstalované hry (pokud jí na svém PC máte). Stačí ho po vyzvání nahrát na internetovou stránku a rázem budete mít neomezený přístup ke zbytku úrovní a herního světa. Důrazně však doporučujeme se na výpravu psychicky připravit. Tato verze je totiž úplně stejná jako ta z roku 1996 a rozhodně se s vámi mazlit nebude. Nehodláme vás však déle napínat a rovnou vás odkážeme na vstupní bránu, které vás do tohoto nebezpečného světa vezme.

Dnes nejčtenější

.