Zavřít reklamu

Možná jste se ve vašem prohlížeči Safari dostali do takové fáze, že byste chtěli začít „od nuly“. Anebo jste například zjistili, že se vám nějaká stránka špatné načítá, či s ní máte jiný problém. Osobně se mi něco podobného přihodilo na Facebooku, kdy byl po delší době používání zasekaný a všeobecně byl problém s jeho fungováním. I tyto trable můžete mnohdy překonat pouhým vymazáním mezipaměti (cache). Pokud byste navíc chtěli z nějakého důvodu rychle z Macu smazat historii, například z poslední hodiny, anebo od počátků věků, tak samozřejmě můžete. Pojďme se tedy v dnešním návodu podívat na to, jak na Macu v Safari smazat historii a uvolnit mezipaměť.

Jak v Safari na Macu smazat historii

Mazání historie v Safari je na Macu opravdu velice jednoduché. Stačí, když se přesunete do aktivního okna Safari, a poté v horní liště kliknete na tučný text Safari. Poté se zobrazí rozbalovací menu, ve kterém klikněte na možnost Smazat historii… Otevře se nové, malé okno, ve kterém si můžete zvolit, v jakém období chcete historii smazat. Na výběr je z těchto možností:

  • za poslední hodinu
  • z dneška
  • z dneška a včerejška
  • veškerou historii

Podle vašeho uvážení si jednu z možností zvolte, a poté klikněte na tlačítko Smazat historii.

Jak v Safari na Macu uvolnit mezipaměť (cache)

Mazání mezipaměti je v Safari o něco obtíženější. Nejdříve musíte aktivovat vývojářský panel, a to tak, že v aktivním okně klikněte v horní liště na možnost Safari a z rozevíracího menu, které se zobrazí, vybere možnost Předvolby… Poté se v horním menu přesuňte do sekce Pokročilé, kde na samotném spodku okna zaškrtněte možnost Zobrazit v řádku nabídek nabídku Vývojář. Poté můžete předvolby zavřít. Nyní v horní liště aktivního okna Safari klikněte na možnost Vývojář a z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Vyprázdnit mezipaměti.

Takto jednoduše můžete v macOS v nativní prohlížeči Safari vymazat historii a vyprázdnit mezipaměť. Smazání historie můžete provést z různých důvodu, například jste své drahé polovičce kupovali dárek a nechcete, aby zjistila, o co se jedná. Cache, neboli mezipaměť, poté můžete smazat například z toho důvodu, že se vám nějaká stránka špatně načítá, anebo nelze načíst vůbec.

Apple MacBook 12"

Dnes nejčtenější

.