Zavřít reklamu

Tim Cook v pondělí ráno zveřejnil na svém twittterovém účtu příspěvek, v němž ukázal nejnovější dílo umělce s přezdívkou JR. Jedná se o velkoplošné video s názvem „Chronicles of San Francisco“. Právě v San Franciscu je JRův nejnovější výtvor k vidění – ovšem nejenom na stěně. Doprovází ho také speciální iOS aplikace.

Chronicles of San Francisco je pohyblivá video koláž, zachycující v pohybu více než 1200 různých osob. JR záběry těchto lidí pořídil v průběhu loňského roku na 22 rozličných lokacích v San Franciscu. Záběry lidí –  stejně jako příběhy s nimi spojené – jsou opravdu pestré a různorodé, a návštěvníci se tak mohou stát svědky porodu nebo třeba tance baletky. JR své dílo přirovnal k obří  skládačce, kde má každý právě to místo, které si sám zvolil.

Video se může na první pohled zdát jako lehce chaotický shluk lidí, zcela nových rozměrů ale nabývá v kombinaci s příslušnou iOS aplikací. Ta nese  název JR:murals a za pomoci fotoaparátu iPhonu na principu rozšířené reality dokáže postupně obrazem a psaným i mluveným slovem převyprávět příběh každého, kdo je na videu zachycen. Aplikace ale stejným způsobem funguje i ve spolupráci s monografií JR. Tim Cook označil ve svém tweetu umělcovo dílo za pohyblivý mistrovský kousek, který je bezpodmínečně nutné vidět. Nástěnné video je momentálně k vidění v sanfranciském muzeu výtvarného umění.

screenshot 2019-05-27 v 19.58.24

Dnes nejčtenější

.