Zavřít reklamu

Již delší dobu není žádným tajemstvím, že Apple kraluje především americkému trhu. To nyní znovu potvrzuje průzkum od společnosti Kantar, který si opět posvítil na úspěchy jablečného telefonu a jeho podíl na globálním trhu.

Vloni představený iPhone XR:

Podle dat od společnosti si iPhone ve Spojených státech amerických vede skutečně skvěle a dokonce opět zaznamenal meziroční nárůst. Ten stoupl o 6,5 procent a dostal se tak na celkovou hodnotu 45,5 procent. Na druhou stranu podíl na evropském trhu se meziročně snížil o neuvěřitelných 20,1 procent, přičemž s podobnou situací se setkala Čína – tam se jedná o 21,7% pokles. Applu se v Americe dařilo především díky levnějšímu modelu iPhone XR, který jablečným fanouškům nabídl nový iPhone s tím nejlepším výkonem, avšak za trošku nižší cenu. Nadále podle společnosti Kantar byl jeden z deseti prodaných smartphonů v zemi právě iPhone XR. Co se týče Evropy, tak i na našem kontinentě se tomuto modelu dostalo nemalé obliby. Tento současně nejlevnější jablečný telefon v prodejích dokázal porazit jak iPhone XS, tak i jeho většího sourozence iPhone XS Max.

V závěru minulého roku se Apple potkal s dnes již všem známým problémem, kdy jeho prodeje vcelku rapidním tempem klesaly. Na vině byl především nízký odbyt v Číně, kde po několika zlevněních došlo k jakémusi nastolení opětovné rovnováhy. Tamní občané navíc namísto telefonu s logem nakousnutého jablka raději preferují lokální značky jako Huawei nebo Xiaomi. Na evropském trhu je jablečný iPhone v poměrně podobné situaci, jelikož místní občané zase raději volí telefony od Samsungu.

Lidé navíc stále kritizují Apple za to, že podstatně navýšil ceny svých telefonů, přestože zase tolik nového nepřinesly. Jak se budou prodeje jablečných telefonů nadále vyvíjet je prozatím ve hvězdách, avšak spousta analytiků věří, že iPhone XI se stane opět revolučním a pomůže Applu navrátit jeho starou slávu. Kalifornský gigant by měl zveřejnit zisky za první kvartál letošního roku posledním dnem dubna.

iPhone XS vs iPhone XR FB

Dnes nejčtenější

.