Zavřít reklamu

Se společností Apple a jejich výrobky je nepřekvapivě spojená i řada nejrůznějších kriminálních případů od krádeží až po vraždy. Některé jsou úsměvné, z jiných vás spíše zamrazí. Jak vypadá svodka těch nejaktuálnějších?

Krádež iPhonu a identity

Na Floridě se odehrál zajímavý případ muže, který se v prodejně Best Buy dopustil krádeže iPhonu X. Tím ale celá věc zdaleka neskončila. Pachatel se totiž na místo činu vrátil, aby se zde vydával za policejního ředitele. Server NBC Miami uvádí, že muž byl při svém návratu do prodejny vybaven zbraní a policejním odznakem – obojí bylo překvapivě falešné. Ukradený iPhone X byl posléze nalezen v pachatelově voze spolu s dalším falešným odznakem policejního ředitele. Obvinění z krádeže a falšování identity na sebe pochopitelně nenechalo dlouho čekat.

Facebook jako důkaz

V Indianě byl jeden muž obviněn z krádeže iPadu a dalších věcí, o které připravil svou bývalou partnerku. Pachatele usvědčila nahrávka z jeho Facebookového účtu. Podle serveru The Indiana Lawyer si muž od své expřítelkyně přivlastnil nejen iPad, ale i kolekci jejích bot a řadu dalších věcí. Poškozená se přihlásila na Facebook svého bývalého přítele za pomoci hesla, které jí on sám poskytl, a našla zde zvukovou nahrávku, která naznačovala, že dotyčný se ke krádeži věcí přiznává. Podezřelý byl zatčen a k jeho odsouzení výrazně pomohl právě zmíněný záznam, který policii poskytla jeho bývalá přítelkyně. Zloděj se pokoušel bránit argumentem, že použití nahrávky porušilo jeden z federálních zákonů. Podle hlavní soudkyně Nancy Vaidik ale nahrávka nesplňuje podmínky, kterých se zákon týká. Pachatel byl pravomocně odsouzen k šesti letům vězení s dvouletou podmínkou.

Život za iPhone

V Thajsku byli dva pachatelé obviněni z vraždy muže – příčinou zabití byl jeho iPhone. Prvotní trest smrti se posléze proměnil v rozsudek doživotního odnětí svobody. K prozrazení pachatelů přispěl kamerový záznam, zachycující útok na oběť s následným odcizením jejího iPhonu 6. Ke svému činu se oba pachatelé přiznali a vyjádřili lítost.

Falešná podpora

Policie v několika státech také zaznamenala případy falešných telefonátů, často mířených zejména na seniory. Pachatelé se v těchto případech vydávali za zaměstnance technické podpory společnosti Apple a snažili se svým obětem namluvit, že došlo k narušení jejich iCloudových účtů.

Když se aplikace znelíbí

Na základě nátlaku ze strany policie odstranila společnost ze svého App Store aplikaci, nazvanou Private Photos. Případ se týkal britského Durhamu. Podle deníku The Sun provedla durhamská policie šetření, související se zmíněnou aplikací, a nejspíš se jí znelíbil fakt, že se aplikace „vydává“ za kalkulačku, která uživateli po zadání kódu zobrazí fotografie, u kterých si přeje, aby zůstaly skryté nezvaným zrakům. V některých verzích App Storu, včetně americké, aplikace z dílny Digital Mind Co. zůstala.

Krádež dronu

Policie v newyorském Suffolk Country pro změnu hledá muže, který se měl dopustit krádeže tří dronů z místní značkové maloobchodní prodejny společnosti Apple. Mělo se jednat o tři drony DJI Mavic Pro, z nichž každý měl hodnotu okolo tisícovky dolarů. Policie nabízí za pomoc při dopadení pachatelů odměnu ve výši pěti tisíc dolarů.

Jak tedy můžete sami vidět, jablečné produkty jsou neustále velmi vyhledávaným cílem kdejakých zlodějů či útočníků. Smutné však je, že si mnohdy tito lidé neuvědomují, že zabezpečení těchto produktů je na takové úrovni, že jim jsou mnohdy v případě odcizení úplně k ničemu. Snad budeme v budoucnu slýchat o podobných incidentech čím dál méně.

newyorska-policie-iphony

Dnes nejčtenější

.