Zavřít reklamu

Chtěli jste někdy zjistit, jak vypadali praotci nynějších prohlížečů webů? První takový prohlížeč byl spuštěn v roce 1990 a nazýval se WorldWideWeb – podle čeho byla i odvozena předpona WWW. A právě o oprášení tohoto stařečka se nyní postaral CERN (ano, přesně ten CERN, který vyvinul největší urychlovač částic na světě).  Nemusíte se ale bát, že byste na načtení stránky čekali několik minut nebo hodin. Prohlížeč by vám sice měl přiblížit web před téměř 30 lety co nejvěrohodněji, avšak jednu výhodu má – jeho rychlost zůstává shodnou s tou nynější. Pojďme se tedy společně podívat, jak si otevřít webové stránky v prohlížeči WorldWideWeb.

WorldWideWeb – první webový prohlížeč na světě

Vše, co ke spuštění prohlížeče WorldWideWeb potřebujete, je nynější moderní prohlížeč, tzn. například Safari, Chrome, Mozilla a jiné. Poté se stačí přesunout na webovou stránku CERNu pomocí tohoto odkazu, která vám vyobrazí tehdejší prohlížeč WorldWideWeb. Abyste se mohli přesunout na nějakou webovou stránku, tak musíte v levém menu kliknout na Document, a poté rozkliknout možnost Open from full document reference. Otevře se nové okno, ve kterém se zobrazí textové pole Reference. Zde už stačí napsat URL webu, který chcete zobrazit. V mém případě si zobrazím web Letem světem Applem, a tak zadám do textového pole https://www.letemsvetemapplem.eu a kliknu na Open. Poté už se zobrazí web v takové podobě, v jaké by se zobrazil před 30 lety.

Rozhodně nepředpokládám, že by někdo z vás prohlížeč WorldWideWeb v dnešní době používal jako primární prohlížeč. Je ale velice zajímavé se dnes podívat na to, jak vypadaly některé věci, které dnes a denně používáme i v minulosti. Procházení webu v prohlížeči WorldWideWeb je sice na dnešní poměry vcelku složité, avšak tři dekády zpět se muselo jednat o naprosto úžasný krok vpřed.

www_lsa_fb

Dnes nejčtenější

.